„Avem videoconferinţe des, am avut şi ieri o videoconferinţă cu inspectorii şcolari, am analizat cât de pregătite sunt şcolile. Până pe 14 septembrie şcolile trebuie să se pregătească să-şi primească elevii. Acum trebuie să ne pregătim respectând normele sanitare impuse de ghidul pe care Ministerul Sănătăţii l-a elaborat. Şi Ministerul Educaţiei a realizat ghiduri, sunt orientative, nu sunt aprobate printr-un ordin de ministru. Sunt pe site-ul Ministerului Educaţiei. Părinţii, elevii, profesorii trebuie să găsească toate informaţiile într-un singur loc. Acolo sunt nişte propuneri ca să ajutăm unităţile de învăţământ în luarea unor decizii. În acest mod, considerăm că-i ajutăm pe profesori să se orienteze, având în vedere că în ultima perioadă a anului şcolar am avut cursurile suspendate şi am desfăşurat cursurile în sistem online. Înainte de a apărea acest virus şi a ajunge în această situaţie dificilă, la Ministerul Educaţiei inventariam cazurile de gripă. Acum trebuie să ne pregătim şi pentru acest scenariu”, a declarat Anisie.
În ceea ce priveşte dispariţia catalogului în acest an şcolar, Monica Anisie a spus că aceasta este momentan o recomandare, urmând să se decidă exact dacă se va renunţa la el sau nu. Alternativele ar fi catalogul electronic sau condica electronică.
„Sunt recomandări, tocmai pentru a eficientiza timpul pe care îl au de petrecut în pauze profesorii şi elevii, dar mai ales pentru că trebuie să supraveghem copiii”, a mai spus ministrul.
„Bineînţeles că vor fi primiţi în şcoli şi cei fără mască. Nici nu se pune problema altfel. Şcolile vor avea stocurile necesare. De câte ori nu ni s-a întâmplat să ni se rupă masca? Trebuie să existe acest stoc la nivelul unităţilor de învăţământ şi la nivelul inspectoratelor şcolare”, a mai spus ministrul.
De asemenea, Monica Anisie a explicat şi cum se va desfăşura învăţământul hibrid. „În spaţiul şcolii, cu o parte din elevii unei clase, iar cealaltă parte va fi în sistem online. Nu se vor desfăşura toate orele dimineaţa. Avem sugestii, de aceea spun că aceste ghiduri sunt orientative, sunt nişte idei. Unitatea de învăţământ e cea care ştie cel mai bine cum anume poate să-şi organizeze programul. Dacă sunt mai puţini elevi şi se poate învăţa doar dimineaţa, şcoala decide acest lucru. Dacă sunt prea mulţi, se vor desfăşura cursurile şi după-amiaza”.
Monica Anisie a făcut un apel la populaţie să respecte măsurile şi, de asemenea, a avut şi un mesaj pentru părinţi. „Fac apel la toată lumea să respecte cu stricteţe normele de protecţie. E important să rămânem sănătoşi. Dacă cumva se întâmplă să apară un caz de îmbolnăvire, vin cu rugămintea să nu existe acea stigmatizare a persoanei care s-a îmbolnăvit. Când se va întoarce la cursuri înseamnă că s-a vindecat”.