Salariilor demnitarilor, inclusiv al preşedintelui Klaus Iohannis şi al premierului Victor Ponta, au crescut de la 1 august, după ce Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă în acest sens. Ordonanţa urmează să intre în dezbaterea Parlamentului.
PNL a anunţat deja că va vota împotriva ordonanţei. Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratului, Valeriu Zgonea, a sugerat şi el posibilitatea respingerii ordonanţei.
„Se creează o discriminare. (…) Din punctul meu de vedere trebuie rediscutată, mă simt într-un fel pus la colţ”, a precizat Zgonea.
Întrebat dacă ar dori să se renunţe la Ordonanţa prin care salariile anumitor categori de demnitari au crescut, Zgonea a spus: „Este o discuţie mai amplă, după Codul Fiscal, Legea Salarizării este bine venită.”
Deputatul PNL, Mircea Toader, a comentat la România TV declaraţiile lui Zgonea, spunând că cel mai probabil poziţia acestuia reflectă opinia noii conduceri a PSD.
„Noi am şi declarat că nu suntem de acord cu diferenţierea veniturilor către demnitari, către bugetari. Trebuie să fie o lege unică. Eu mă întreb cum a fost posibil să se promoveze o astfel de ordonanţă fără să fie o discuţie în partidul majoritar, de guvernământ. Acum sunt într-o situaţie cu totul neplăcută dacă a ieşit Zgonea… probabil că nu e din voinţă prorprie, ci este o discuţie politică la nivelul noii conducerii a PSD. PNL va respinge această ordonanţă”, a declarat, miercuri, deputatul PNL Mircea Toader, la România TV.
CITEŞTE ŞI Valeriu Zgonea, după ce i-a fost majorat salariul: „Mă simt într-un fel pus la colţ”
Ordonanţa prevede majorarea salariilor pentru preşedinte, premier şi preşedinţii celor două Camere, vicepreşedinţi, secretari şi chestori, precum şi pentru alte categorii de demnitari, dar nu pentru parlamentarii simpli. De altfel, mai mulţi parlamentari au avansat propunerea ca indemnizaţiile deputaţilor şi senatorilor să fie majorate, odată cu legea salarizării bugetarilor, fiind nemulţumiţi că nu beneficiază de prevederile ordonanţei.
La sfârşitul lunii iulie, deputatul PSD Florin Iordache preciza că indemnizaţiile parlamentarilor trebuie să crească, pentru a nu rămâne în urmă faţă de angajaţii lor, însă numai în cadrul legii unitare a salarizării, în timp ce liberalii se opun în acest moment unei astfel de creşteri.
Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, anunţa, la sfărşitul lui iulie, că liberalii vor susține respingerea ordonanței privind salariile demnitarilor și adoptarea unei singure legi a salarizării pentru întregul sector bugetar, a afirmat joi, la Pitești,
„Am spus-o în prima secundă, susținem că nu se poate face diferențiat mărirea salariilor, odată pentru demnitari și ulterior pentru restul lumii, ci trebuie, fără discriminare, discutată toată la un loc. Vom susține respingerea ei (a ordonanței — n.r.) și discutarea legii salarizării pentru toată lumea”, a declarat Gorghiu.
De ademenea, președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, că, dacă ordonanța privind creșterea salariilor demnitarilor nu mai este asumată de nimeni, atunci va propune respingerea ei în Parlament.