Ce se va întâmpla dacă o furtună solară masivă va lovi Pământul GALERIE FOTO VIDEO

Cu toţii ştim deja că furtunile puternice provoacă haos şi fenomene devastatoare, cu pierderi de vieţi omeneşti şi avarierea infrastructurilor. Dar de data aceasta, specialiştii se referă la eventuala producere a unei furtuni solare de proporţii nebănuite. Atunci, întreaga planetă s-ar scufunda în întuneric şi toate tehnologiile moderne pe care omenirea le-a construit ar fi inutile.
Sânziana Stancu
30 aug. 2015, 03:59
Ce se va întâmpla dacă o furtună solară masivă va lovi Pământul GALERIE FOTO VIDEO

Tehnologia din zilele noastre este mai vulnerabilă decât ne-am putea imagina la evoluţiile meteorologice din spaţiul extraterestru. Thomas Berger, directorul Centrului de Predicţii Meteorologice Spaţiale (Space Weather Prediction Center) din cadrul  National Oceanic and Atmospheric Administration, a declarat pentru publicaţia Gizmodo că, „dacă Pământul va fi lovit de vreun fenomen extrem astăzi, ne va fi foarte greu să ne descurcăm într-o asemenea situaţie”.

„Furtuna solară” este un termen folosit generic pentru a descrie o serie de particule şi corpuri pe care Soarele le aruncă în calea noastră, cum ar fi razele X, particule încărcate și plasmă magnetizate. O furtună solară masivă nu a mai lovit Pământul de la jumătatea secolului al XIX-lea, dar specialiştii sunt foarte îngrijorați de posibilitatea producerii unui asemenea fenomen într-un viitor apropiat.

Erupţiile solare

În mod obişnuit, o furtună solară începe cu erupţiile solare, care sunt explozii uriaşe ce se produc la suprafaţa Soarelui şi trimit energie şi particule în spaţiu. Furtunile solare au mai multe intensităţi. Cele mai mici sunt de Clasa C şi se produc aproape tot timpul, dar sunt prea slabe ca să afecteze Pământul. Cele medii sunt din Clasa M şi pot afecta reţelele de transmisii radio. În fine, furtunile solare din Clasa X sunt cele mai puternice şi mai extinse explozii din sistemul nostru solar, eliberând o energie echivalentă cu explozia unui miliard de bombe cu Hidrogen. Din fericire, astfel de explozii se produc extrem de rar, iar când se produc, sunt un adevărat spectacol, potrivit gizmodo.com.

Una dintre cele mai puternice furtuni solare înregistrate cu instrumente speciale s-a produs într-o perioadă de maximă activitate solară, în anul 2003. A fost atât de puternică şi extinsă, încât a afectat până şi senzorii de satelit, care au înregistrat intensitatea maximă a furtunii.

În ciuda faptului că furtunile solare sunt de mult timp studiate, nimeni nu a reuşit să descopere cauza cea mai probabilă a producerii acestora. Cercetătorii spun că aceste furtuni sunt legate de variaţiile câmpului magnetic al Soarelui care oscilează în cursul celui de-al 11-lea an al unui ciclu solar.

Furtunile solare

Furtunile solare îşi au originea în caracteristici magnetice care erup de la suprafata Soarelui”, a explicat specialistul Joe Gurman. „Noi spunem că aceste regiuni sunt regiuni active sau pete solare. Atunci când acestea sunt mari și urâte este un indiciu de schimbare rapidă a câmpului magnetic. Iar când câmpul magnetic se schimbă rapid, aceasta pare a fi cauza – sau legătura cu cauza – activităţii solare „, a explicat Gurman.

O erupţie solară medie sau mare trimite valuri de radiaţii puternice – raze X şi ultraviolete – spre Pământ. Aceste radiaţii sunt suficient de puternice pentru a extrage electronii din atomi. Când aceste raze ajung în partea superioară a atmosferei Pământului, numită şi ionosferă, cerul primeşte un impuls electromagnetic uriaş. Cu toate că informaţia pare, la prima vedere, înspăimântătoare, specialiştii susţin că aceste radiaţii nu prezintă pericol pentru organismul uman. De asemenea, erupţiile solare nu afectează nici tehnologia, cu o singură excepţie – undele radio.

Semnalele radio între Pământ şi sateliţii aflaţi pe orbită ar putea fi blocate de atmosfera încărcată de radiaţii. Un fenomen ca acesta se produce, de pildă, atunci când avioanele zboară deasupra Polilor, iar singurul mod de comunicare cu centrele de control sunt undele radio de înaltă frecvenţă. Aceste perturbări pot dura între zece miunute şi, în cel mai rău caz, câteva ore, scrie gizmodo.com.

Particulele încărcate care intră în atmosfera terestră contribuie la spectacolele fantastice ale „luminilor Nordului”. Ocazional, un mare număr de particule încărcate ar putea lovi sateliţii, provocând defecţiuni aparaturii electronice. De asemnea, radiaţiile particulelor dăunează sănătăţii astronauţilor aflaţi în spaţiu. Dar nu trebuie să ne facem griji, pentru că, în general, efectele radiaţiilor particulelor solare sunt „tamponate” de magnetosferă şi atmosferă.

Plasma magnetizată

Când soarele „dă în clocot” aruncă în spaţiu un nor de plasmă magnetizată (CME). Aceasta este forma cea mai lentă, în meteorologia solară, a emanării de CME, care poate dura între 12 ore şi mai multe zile până atinge Pământul şi pe care meteorologii spaţiali o pot anticipa.

Dacă un CME se îndreaptă exact spre Pământ, acesta va lovi mai întâi satelitul ACE al NASA. În acest caz, avem la dispoziţie între o jumătate de oră şi oră până când norul de ploaie plasmatică „se scutură” şi interacţionează cu magnetosfera planetei antrenând o furtună geomagnetică. Atunci încep să se simtă efectele asupra reţelelor de electricitate.

Forţa unei furtuni magnetice se măsoară în DST (Timpi de Perturbare ai Furtunii) şi arată cât de mult poate să influenţeze, să pertube Pământul. Furtunile obişnuite nu afectează câmpul magnetic al Pământului, în schimb, cele puternice fac acest lucru. Cea mai rea furtună geomagnetică cunoscută în era spaţială s-a produs în martie 1989, când Quebecul a căzut în beznă. Una şi mai puternică s-ar fi produs, potrivit experţilor, acum 156 de ani.

 Furtunile-monstru

Evenimentul „Carrington” din septembrie 1859 a fost denumit astfel după astronomul englez Richard Carrington , care a văzut cu ochii lui Soarele „arzând”. În zilele următoare , o serie de CME puternice au lovit Pământul şi au aprins luminile din nord şi până în Emisfera Sudică, spre Cuba.

Curenţii au electrificat liniile de telegraf, i-au speriat pe tehnicieni şi au perturbat toată reţeaua de telegrafie, provocând astfel pene generalizate în sistemul de comunicaţii. Potrivit scalelor de astăzi, o asemenea furtună solară ar fi avut un DST între -800 nanoTesla şi -1750 nT.

Societatea de astăzi este mai tributară electricităţii decât era acum 156 de ani. Dacă ar mai fi un eveniment de talia Carrington-ului, surpriza nu ar fi tocmai una plăcută, afirmă academicienii. De pildă, o furtună geomagnetică puternică poate topi Cuprul din transformatoarele care stau la baza dispozitivelor reţelelor de distribuţie a curentului electric. Este greu de cuantificat cum ne-ar putea afecta viaţa asemenea condiţii. Ar fi dată cu totul peste cap şi ar trebui să „o luăm de la început”, ca atunci când nu exista curent electric. Iar vestea şi mai rea, este că unele din „efectele secundare” le-am resimţi pe perioade de ani buni, la nivel global. „Întregul câmp magnetic al Pământului se schimbă, decit tot Pământul se resimte”, afirmă Berger.

Totuşi, e bine să ştim că nu este vorba chiar despre o situaţie apocaliptică. În iulie 2012, o CME masivă a trecut prin orbita Pământului, dar l-a ratat . Evenimentul a fost înregistrat de satelitul NASA, Stereo-A, care a arătat că furtuna a avut un DST de -1200 nT – comparabilă cu evenimentul Carrington.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce conține salata de icre vândută în magazine. Puțini dintre cei care cumpără citesc eticheta și sunt atenți la asta
Capital.ro
Interzis la cadouri. Ilie Bolojan a dat lege azi, 14 aprilie. E valabilă în toată țara
Playtech.ro
Locul exact unde România va fi invadată de Putin! E mai jos pe hartă decât credeai, aici se aduc soldaţi
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De la ce părinte moștenesc copiii inteligența și cine le transmite trăsăturile emoționale și forța fizică
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Netflix aduce cel mai brutal thriller al anului. Pregătește-te pentru dezastru, din 25 aprilie
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Curs valutar luni, 14 aprilie 2025: BNR anunță cu câte unități a crescut prețul monedei euro
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă legea în România. Închisoare de până la 5 ani pentru șoferi. Se interzice obținerea unui nou permis de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
Buletinul cu cip are 11 funcții noi. Semnezi online, călătorești în UE și scapi de drumuri la ghișeu
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Fără mocănițe în Maramureș? Proiectul de lege care va desființa călătoriile cu faimosul tren