Ochii nu sunt doar ferestrele sufletului, ci şi ferestrele organismului. Culoarea lor poate dicta predispoziţia spre anumite boli sau chiar prezice modul în care corpul tău este afectat de factorii externi.
Cei cu ochii negri sunt predispuşi la cataractă
O mică ceaţă care apare pe pupila ochiului este semn de cataractă, opacifiere a vederii comună în rândul persoanelor în vârstă. Cei cu ochi negri prezintă un risc mai mare de a se confrunta cu această boală. Protejarea ochilor de razele ultraviolete este una dintre etapele cruciale de prevenire a cataractei, dar cercetătorii recomandă celor cu ochi negri să ia măsuri speciale de precauţie, cum ar fi purtarea unei pălării de soare cu boruri mari şi ochelari cu protecţie.
Vitiligo e mai puţin frecvent în rândul celor cu ochi verzi
Potrivit unui studiu publicat în revista Nature, în 2012, vitiligo – boală autoimună ce determină pierderea culorii pielii pe anumite porţiuni – este mai puţin frecventă la persoanele cu ochii verzi sau albaştri.
Melanomul, mai frecvent la cei cu ochi albaştri
Din punct de vedere genetic, ceea ce creează o barieră împotriva vitiligo, face şi ca persoanele respective să fie mai predispuse la melanom. Aşadar, oamenii cu ochi albaştri sau verzi sunt mai predispuşi la melanom. Relaţia exactă nu este cunoscută.
Persoanele cu ochi căprui pot fi mai sensibile la alcool
Este posibil ca cei care au ochii negri sau maro să bea mai puţin decât prietenii lor cu ochii verzi sau albaştri, potrivit unui studiu din 2001. Cercetătorii au descoperit o predispoziţie mai ridicată la abuzul de alcool, în rândul celor care au ochii deschişi la culoare. Ei au emis ipoteza că cei cu ochi negri sunt mai sensibili la băutură şi la alte vicii, în general, scrie click.
Femeile cu ochii luminoşi pot rezista mai bine de durere
Concluziile unei cercetări prezentate în 2014 sugerează că femeile cu ochi deschişi la culoare pot avea o toleranţă mai mare pentru durere şi disconfort. În cadrul studiului realizat pe femeile aflate în travaliu, gravidele cu ochii închişi la culoare au fost mai expuse la anxietate şi tulburari de somn ca răspuns la durerile naşterii.
Schimbarea culorii ochilor poate semnala o problemă
Dacă observi o înroşire a albului ochilor, ai putea avea alergii nediagnosticate. Dacă albul se îngălbeneşte, este posibil să ai probleme cu ficatul. În cazul în care doar un singur ochi îşi schimbă culoarea, ar putea fi semn de boli moştenite, cum ar fi neurofibromatoza, care provoacă tumori ale ţesuturilor nervoase.
Dacă ochii au avut întotdeauna culori diferite, probabil nu ai de ce să îţi faci griji.