Potrivit cercetătorilor de la Centrul de Oncologie Chase Fox din Philadelphia jumătate din cazurile de cancer ovarian afectează mai ales femeile peste 63 de ani. O dată cu înaintarea vărstei această maladie poate să lovească oricând.
Pentru a depista la timp orice formă de boală este necesar ca periodic să mergi la medic, mai ales în cazul în care în istoricul familial au existat probleme de acest gen.
Astfel printre cele mai frecvente semnale de avertizare pe care organismul ți le poate transmite cu privir la cancerul ovarian sunt prezența durerilor în partea inferioară a abdomenului, durerile lombare, balonarea sau umflarea abdomenului.
Dacă observi că ai pierdut în greutate fără să știi de ce sau obții senzația de sațietate foarte repede ori nu prea mai ai poftă de mâncare și pe lângă toate aceste aspecte observi schimbări menstruale și modificări ale scaunului mai ales costipație sau dureri la urinare nu mai amâna vizita la medic.
Viața ta este prioritatea numărul unu, iar sănătatea ar trebuie să fie cea mai importantă.
Chiar dacă aceste simptome întălnte separat au cu totul altă cauză, trebuie tratate cu seriozitate și în cazul în care persistă să se apeleze la medicul specialist.
Din păcate cancerul ovarian reprezzintă aproximativ 3% din toate cazurile de cancer din rândul femeilor.
Medicii afirmă că sarcina dusă la termen înainte de vărsta de 26 de ani scade riscul de apariție a acestei maladii, cu cât o femeie are mai multe sarcini cu atât mai mic este riscul de a dezvolta această boală.
Pe de altă parte și folosirea anticoncepționalelor pe o periaodă între 3-6 luni poate contribui la reducerea riscului de cancer ovarian. În timp ce administrarea lor pe o perioadă mai mare de timp poate avea exact efectul invers.
Obezitatea și cancerul mamar sunt doi alți factori care pot contribui la dezvoltarea cancerului ovarian, chiar și administrarea de hormoni mai ales estrogen fără progesteron pe o perioadă mai mare de 5 ani.
O dată depistate aceste simptome deranjante, și în urma examninării clinice făcute de medicul specialist, mai ales dacă există o tumoră ovariană, se va face și o ecografie care să permită identificarea leziunilor sau a chisturilor prezente în ovare.
Biopsia va stabili dacă tumora este malignă sau beningnă și pentru a nu extinde și către alte zone ale organismului în fucnție de cum evoluează afecțiunea se poate recomanda histerectomia totală sau parțială.
Află care sunt bolile ce amenință fertilitatea AICI