Roșiile sunt unele dintre cele mai consumate alimente vegetale din lume, însă puțină neatenție la acestea poate duce la probleme. Cu siguranță am obsevat toți punctele mici și negre de pe tomatele cumpărate. Posibil să le fi ignorat complet, însă nu este deloc cel mai bun lucru de făcut în cazul lor.
Citește și: Cum deosebim tipurile de roşii din piaţă, cum le alegem pe cele mai gustoase
Ca să poți și tu să te ferești, află că punctele negre de pe roșii reprezintă mucegaiul care se dezvoltă pe tomatele alterate. Aceste microorganisme pot elibera în fruct compuși foarte toxici pentru organism. Consumul accidental al unei roșii alterate nu este o problemă majoră, însă dacă are loc în mod repetat, acest obicei poate duce la diferite boli din cauza acumulării substanțelor toxice.
Experții ne avertizează spunând că unele alimente mucegăite pot fi consumate în siguranță, dar sunt și altele care pot crește riscul de cancer.
„Există anumite mucegaiuri nobile. Mucegaiurile nobile sunt Penicillium Camemberti, Penicillium Roqueforti, Penicillinum specific salamurilor crude uscate. Teoretic sunt testate și nu generează compuși numiți micotoxine”, a explicat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, la Antena 3 CNN.
Pe lângă aceste muceiaguri nobile, există și tipuri care generează micotoxine, periculoase pentru corpul uman. Printre alimentele care pot dezvolta compuși toxici sunt pâinea, cerealele și laptele. Toate acestea trebuie testate pentru micotoxine.
„Pe de altă parte avem mucegaiuri precum Fusarium, Aspergillus, adică niște toxine generate, de aceea sunt mico, pentru că sunt generate de mucegaiuri. Pâinea mucegăită poate fi mucegăită cu Fusarium și poate avea micotoxine. Și laptele, ca materie primă, poate avea micotoxine, datorită faptului că animalul a consumat furaj mucegăit. Deci trebuie testat inițial pentru micotoxine, iar laptele se testează pentru această micotoxină, aflatoxina M1. Sunt niște compuși care sunt hepatotoxici și se acumulează. Din păcate, tehnologic, nu putem scăpa de ei. Nu putem să spunem că, la fel ca la bacterii, fierbem mai bine mâncarea sau prăjim mai bine micii și am scăpat de respectivii compuși”, a mai spus directorul ICA.
În ceea ce privește roșiile, este important să inspectăm tomatele și să le evităm dacă prezintă semne de deteriorare. Alimentele trebuie păstrate în condiții adecvate de depozitare pentru a preveni apariția mucegaiului și a altor forme de contaminare.
„O felie de pâine, odată ce este o mucegăită, nu trebuie consumată. Și este bine să nu o consumăm. Mai mult, dacă pâinea s-a mucegăit, nu este bine să curățăm mucegaiul de pe pâine și să o consumăm. Pentru că acea substanță difuzează. La fel și în cazul legumelor și fructelor. Odată ce s-au alterat, de exemplu, sunt acele roșii care au niște punctișoare negre. Acelea sunt niște microorganisme care pot genera, în întregul produs, compuși care sunt toxici pentru organism.
Nu o să ne fie rău în momentul acela, pentru că acea toxicitate se manifestă prin acumulare. Dar mâncăm astăzi, mâncăm mâine, mâncăm poimâine și declanșăm anumite reacții în organism. Clădim ceva rău. Stimulăm anumite celule pe care noi nu ne-am dori să le avem sau să se dezvolte. Și apar cancerele”, a mai explicat directorul Institutului Național de Cercetare Alimentară.