Tu te-ai întrebat vreodată ce semnificație are acest simbol? Alimentele vândute în magazine au întotdeauna simbolul „e” pe ele și există și un motiv pentru asta. Multe persoane nici nu își dau seama că acesta se află acolo.
Alături de greutatea, codul de bare și logo-urile produsului, există o mică literă „e”. Acesta înseamnă, de fapt, „apreciat/estimativ”.
Acesta se referă la greutatea unui produs și înseamnă că producătorii nu cântăresc fiecare pachet vândut separat, ci pur și simplu își organizează liniile de producție astfel încât majoritatea produselor pe care le vând să îndeplinească, în medie, criteriile de greutate de pe ambalaj.
Marcajul „e” nu este obligatoriu, dar aplicarea acestuia permite producătorilor să vândă produsele în orice țară din Uniunea Europeană fără a fi nevoit să îndeplinească alte cerințe naționale, respectând regșementările UE privind greutatea.
Pentru a se asigura că cantitatea afișată este corectă, ambalajele etichetate cu marcajul „e” trebuie să respecte următoarea cerință: cantitatea medie de produs din ambalajele provenind din același lot trebuie să fie egală sau mai mare decât cantitatea indicată pe ambalaj.
Pentru a afișa informații esențiale despre ambalajele produselor ori despre conținutul acestora, se folosesc simboluri de mici dimensiuni care sintetizează cele mai importante detalii pe care trebuie să le știi. Iată-le pe cele mai importante și mai frecvent întâlnite.
Utilizarea coșului de gunoi
Acest simbol promovează comportamentul responsabil față de mediu, încurajând folosirea coșurilor de gunoi pentru deșeuri. Acesta nu oferă informații despre reciclare, ci încearcă să prevină acțiuni care ar putea conduce la depozitarea ambalajelor la sol sau în apă.
Citește și: Care este cea mai periculoasă pâine. Mulți oameni cred că este sănătoasă, dar de fapt poate fi nocivă
Green dot
Chiar dacă muli cred că acest simbol se referă la reciclare, adevărata sa semnificație este alta. Producătorul ambalajului a avur o contribuție de ordin financiar la un proiect de ordin financiar la un proiect care prevede recuperarea și reciclarea deșeurilor.
Bucla Mobius
Simbolul referitor la plastic este alcătuit din bucla Mobius, în centrul căreia se află un număr de la 1 la 7, iar sub aceasta sunt menționate literele PET. Cifrele fac referire la tipul de rășină care a fost utilizat în producerea plasticului, iar PET – polietilen tereftalat.