Ce semnificație are expresia „a umbla cu cioara vopsită”. În DEX, această sintagmă este explicată ca „a fi necinstit/incorect; a minți”. Este o aluzie la ipocrizie, având în vedere că nu poți vopsi o cioară pentru a o face să pară altă pasăre. Originea expresiei se află în limbajul popular.
Unii lingviști sunt de părere că, pe vremuri, în Maramureș, exista obiceiul ca oamenii să meargă din casă în casă, cu o cioară împăiată și vopsită. Aceștia dansau și cântau, iar de aici ar fi derivat sensul de a prezenta o situație ca fiind altceva decât este.
De asemenea, potrivit istoricilor, în trecut existau persoane în piețele din România care încercau să vândă ciori vopsite, susținând în fața clienților că, de fapt, ciorile sunt papagali exotici.
Alte expresii cu ciori
Deşi, în cele mai multe cazuri, in folclorul românesc, cioara (corbul) este o pasăre prezentă într-o notă gravă, legată de miturile şi credinţele funerare, in limbajul popular există o serie de alte expresii (in afară de “a umbla cu cioara vopsită”) care conţin numele acestei vieţuitoare, dar, mai degrabă, cu accente comico-ironice – “a fi de râsul ciorilor” (se spune despre cineva care a ajuns de râsul tuturor), “Cât (sau ca) cioara în par” (foarte puțin, sporadic), “I-a mâncat cioara colacul” ( a deceda), “Ca ciorile” (ca naiba), “a se da în laț ca cioara” (a intra orbeşte într-un pericol) etc.