Ce semnificație au cele două culori, albastru și galben, de pe steagul Ucrainei. Cele două culori au fost folosite pe steagul național al Ucrainei din 1848 și au fost adoptate oficial în 1918. În perioada în care Ucraina era parte a URSS, steagul cu cele două culori, albastru și galben, a fost scos în afara legii, fiind considerat un simbol al naționalismului. Republica Sovietică Socialistă Ucraineană avea propriul său steag. Parlamentul Ucrainei a hotârât revenirea oficială la steagul albastru-galben în ianuarie 1992.
De unde au apărut cele două culori? Originea din însemnele principatelor medievale, utilizate în secolul al XIII-lea în timpul luptei împotriva invaziei mongole și din stema eroului național Bogdan Hmelnițki, care a pus capăt stăpânirii poloneze și lituaniene în secolul al XVII-lea. Cea mai cunoscută utilizare a acestor culori datează din timpul bătăliei de la Grunwald, care a avut loc pe 15 iulie 1410 între Regatul Poloniei, Marele Ducat al Lituaniei și aliații lor pe de-o parte și Cavalerii Teutoni pe de altă parte.
Cine îl va înlocui pe Volodimir Zelenski dacă va fi ucis sau capturat. Ruşii au de ce să se teamă!
La mijlocul secolului al XVII-lea, după aderarea Hatmanatului la Statul Rus sunt folosite tot mai frecvent pânzele albastre (bleu), cu imagini ce reprezintă cruci şi alte simboluri în culori aurii sau galbene. După ce a fost întreruptă tradiţia simbolurilor căzăcimii, o perioadă îndelungată în Ucraina, care făcea parte din Imperiului Rus, problema privind simbolurile naţionale nu a putut fit ridicată. Prima încercare de a crea un steag galben-albastru, cu două dungi orizontale aproximativ cum este formă actuală, a fost realizată de către Consiliului Suprem Rus (un organ care reprezenta mişcarea naţională a populaţiei ucrainene din Galiţia), care a început lupta pentru renaşterea naţiunii ucrainene. În iunie 1848, pe Primăria oraşului Lviv a fost ridicat primul steag galben-albastru.
Totuşi, după 1848, a apărut o altă explicație după ce ordinea culorilor a fost schimbată de la galben-albastru la albastru-galben. Despre culoarea albastră se spune că reprezintă cerul albastru (simbolizând pacea) deasupra câmpurilor de grâu (simbolizând prosperitatea).
Un impuls pentru răspândirea simbolicii galben-albastre, a fost revoluţia din februarie din 1917 din Rusia. Pe 22 martie 1918, Rada Centrală Ucraineană a adoptat Legea cu privire la Drapelul Naţional al Republicii, aprobând steagul galben-albastru ca simbol al Republicii Populare Ucrainene. Pe 13 noiembrie 1918, steagul galben-albastru a devenit şi simbolul de Stat al Republicii Populare Vest Ucrainene. Acesta a fost aprobat în Rusia Subcarpatică, iar în 1939 în Ucraina Carpatică. În perioada anilor 1917 – începutul lui 1919 steagul galben-albastru a fost utilizat în Ucraina şi de către bolşevici.
Combinaţia culorilor albastru şi galben ca unice naţionale a luat în cele din urmă forma actuală la sfârşitul secolului XX. În data de 24 august 1991 a fost proclamat Actul de Independenţă a Ucrainei şi pe clădirea Radei Supreme a fost arborat steagul galben-albastru.
Ziua Drapelului Național al Ucrainei este sărbătorită în fiecare an pe 23 august, începând cu 2004. Inițial, această zi era sărbătorită pe 24 iulie, însă după Ziua Independenței din 1992 sărbătoarea a fost schimbată. Legea prevede în mod clar ca pe 23 august, dar și cu ocazia altor sărbători naționale, toate clădirile publice să arboreze steagul Ucrainei.