La jumătatea anului 2007, preţul mediu al unui pachet de ţigări premium, cele mai fumate de români, era de 5,7 lei. Preţul acestor ţigări a crescut în fiecare an, în 2008 fiind de 6,5 lei, în 2009 7,2 lei, în 2010 9,9 lei, în 2011 11,2 lei, pentru ca acum, în 2012, acestea să ajungă la 12,5 lei.
În medie, o persoană care s-ar fi hotărât să se lase de fumat în urmă cu cinci ani ar fi economisit aproximativ 14.500 de lei, asta fără să fi depus banii la bancă sau să îi fi investit.
Cu cei aproximativ 3.300 de euro astfel obţinuţi, un fumător al unui un pachet pe zi ar fi putut să-şi cumpere o maşină la mâna a doua din 2007, acelaşi an în care s-ar fi lăsat de fumat.
Cei care vor să călătorească şi să simtă aer proaspăt în organismul detoxifiat, ar fi putut alege o croazieră de lux, timp de 26 de zile, prin nordul Europei. Sau ar fi putut să îşi facă un concediu „obişnuit” în fiecare vară cu cei câte aproape 3.000 de lei pe care i-ar fi economisit în fiecare dintre cei 5 ani.
Pasionaţii de tehnologie ar fi putut să-şi cumpere, dacă s-ar fi lăsat de fumat în urmă cu cinci ani, fiecare model nou de iPhone lansat de Apple.
Doamnele care preferă accesoriile scumpe şi-ar fi putut cumpăra o geantă Louis Vuitton XL, care ajunge până la 3.000 de euro, cu banii economisiţi pe ţigări.
Iar cei care îşi doresc să-şi „repare” sănătatea după anii de tutun şi se ghidează după zicala „un măr pe zi ţine doctorul departe”, ar fi putut să-şi cumpere peste patru tone de mere dacă nu ar fi cheltuit în ultimii cinci ani 3.300 de euro pe ţigări.
Fumatul dăunează grav sănătăţii, anunţă o directivă a Ministerului Sănătăţii. Efectele acestuia sunt nocive în timp pentru organism, dar nu numai sănătatea este profund afectată de efectele fumatului, ci şi bugetul fiecăruia, care primeşte o lovitură cu fiecare ţigară arsă.