În primul rând, Ponta a înregistrat o victorie personală împotriva lui Traian Băsescu, dar şi lui Crin Antonescu. Pe Băsescu l-a deposedat de singura armă cu care putea încurca în mod real Guvernul, şi anume bugetul, iar lui Antonescu i-a demonstrat că fără susţinerea PSD nu poate face absolut nimic. Mai mult, Traian Băsescu s-a văzut nevoit să declare că are încredere în Victor Ponta şi că promulgă bugetul pe baza cuvântului de onoare pe care şi l-a dat premierul. Vorbim de acelaşi Ponta pe care în nenumărate rânduri Băsescu l-a numit mitoman şi despre care a spus că nu este de încredere, ceea ce poate însemna că într-un fel Ponta a reuşit să îi forţeze mâna preşedintelui.
În al doilea rând PSD şi-a demonstrat forţa politică a celor 40 de procente pe care le deţine în Parlament, şi care îi permit cu uşurinţă să blocheze orice proiect. De asemenea, social-democraii au funcţionat unitar, au transmis aceleaşi mesaje şi nu şi-au atacat conducerea, spre deosebire de tabăra liberală, unde debandada e la ea acasă. PSD a demonstrat încă o dată că este un partid disciplinat şi unit, care nu îşi spală rufele în public. Totodată, este o victorie a Guvernului USL, care a rămas unit, dincolo de declaraţiile venite din cele două tabere. Nu am văzut ca miniştrii, atât cei liberal, cât şi cei social-deocraţi, să intre în acest schimb de replici tăios, ci au rămas solidari între ei, dar mai ales cu premierul. Toţi miniştrii au transmis un mesaj de unitate, deşi propaganda anti-USL, sau chiar voci din interiorul PNL, cereau o ruptură şi declanşarea unei crize politice, pentru că asta au impresia că îi va ajuta în alegerile de la anul. Acest episod, cuplat cu cel petrecut în Parlament săptămâna trecută, când Antonescu a solicitat vot deschis, pentru a-şi putea controla parlamentarii, ne arată că în realitate cel care şi-a pierdut partidul din frâie este liderul liberal, nicidecum Victor Ponta.
Nu în ultimul rând, cel mai mult au de câştigat românii. Este pentru prima dată după mult timp, când vom intra în noul an cu un buget aprobat chiar înainte de sărbători. Acest lucru înseamnă linişte şi siguranţă din punct de vedere economic. Încheiem astfel cu bine cel mai bun an pe care l-a avut România după criza din 2008, un an în care nu s-a tăiat, ba chiar s-a dat, un an în care guvernul condus de Victor Ponta a continuat să repare nedreptăţile comise de predecesorii săi.
Dar poate cea mai importantă concluzie pe care ar trebui să o tragem după evenimentele care au avut loc zilele acestea este că România este guvernată de un grup de persoane care ştiu când să treacă peste orgoliile personale, dacă interesul naţional o impune, iar şeful Guvernului este un politician dispus la compromisuri şi la acte care i-ar putea afecta imaginea publică şi locul în sondaje, dacă acestea sunt spre binele tuturor.