Aşa se face că în fiecare an mii de obiecte uitate sau abandonate ajung în depozitul special amenajat de Poliţia de Frontieră în Aeroportul Henri Coandă. Doar 20% din aceste bunuri sunt revendicate de proprietari, restul fie se valorifică de către stat, fie ajung la gunoi.
Cele mai frecvente bunuri pierdute sunt, desigur, telefoanele mobile, tabletele, ceasurile, bijuteriile, dar şi obiecte de îmbrăcăminte. De cealaltă parte se află bunurile abandonate pur şi simplu de pasageri pentru că depăşesesc greutatea sau mărimea admisă la cală şi nu vor să plătească o suprataxă.
Printre cele mai neobişnuite bunuri pe care ROMÂNIATV.NET le-a găsit în depozitul din Aeroportul Otopeni şi cu care pasagerii sperau că vor putea zbura se numără o masă de călcat, cărucioare şi scaune de maşină pentru copii, cuşti pentru animale, o bicicletă sau o vioară.
Cei care vor să-şi revendice bunurile uitate sau abandonate în aeroport au la dispoziţie 12 luni, timp în care Poliţia de Frontieră se obligă să le depoziteze. După expirarea acestei perioade bunurile sunt evaluate de o comisie specială care hotărăşte care dintre ele vor fi valorificate, banii urmând să ajungă în bugetul statului, şi care vor fi înmânate unei firme de salubritate.
„După ce bunul abandonat sau pierdut este clasificat de SRI ca fiind inofensiv este adus în depozit. Noi avem obligativitatea să le păstrăm un an, timp în care proprietarii pot veni să-şi revendice bunul sau pot împuternici pe cineva pentru a-l lua. După un an se întruneşte o comisie de preluare-distrugere cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Mediului, Protecţia Consumatorului şi Poliţia de Frontieră, unde se aleg acele bunuri care urmează a fi valorificate, banii urmând să ajungă la bugetul statului. Ce nu se poate valorifica predăm la firma de salubritate pentru a fi aruncate”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET comisarul de poliţie Şerban Tiberiu.
De obicei, lucrurile de valoare sunt revendicate de proprietari. Desigur, procedura de ridicare a bunului pierdut sau abandonat respectă o regulă strictă. Proprietarul trebuie să descrie în amănunt bunul pentru ca reprezentanţii Poliţiei de Frontieră să fie convinşi că îl înmânează adevăratului posesor.
„Bineînţeles, persoana respectivă va trebui să facă descrierea amănunţită a bunului pentru a fi convinşi că este proprietarul. Va trebui să specifice data când a fost pierdut, parola pentru laptopuri, pinul pentru telefoane sau câteva numere s.a.m.d.”, a precizat comisarul Poliţiei de Frontieră.
Însuşirea unui bun, de orice fel, din aeroport constituie infracţiune
Comisarul Şerban Tiberiu precizează că bunurile găsite în Aeroportul Henri Coandă şi nepredate angajaţilor instituţiei în termen de 10 zile constituie infracţiune şi se pedepseşte cu dosar penal. De altfel, aceste cazuri sunt frecvente, oamenii nebănuind că sunt urmăriţi non-stop de sute de camere de supraveghere.
„În aeroport sunt sute de camere de supraveghere. Aşadar persoanele care găsesc bunuri şi nu le predau în 10 zile sunt întotdeauna identificate. Însuşirea unui bun găsit constituie infracţiune”, a declarat comisarul Şerban Tiberiu.
Persoanele care îşi pierd bunuri sau le abandonează în aeroport au la dispoziţie numărul de telefon 021/2041069 pentru a se informa dacă obiectul pierdut a ajuns în posesia Poliţiei de Frontieră.
Din iulie 2011 până în prezent au fost depozitate în Aeroportul Henri Coandă circa 3500 de obiecte pierdute sau abandonate, din care doar 20% ajung din nou în posesia proprietarului.