Hipotensiunea este asociată cu oxigenarea insuficientă a unor organe ale corpului uman, în special a creierului. Hipoglicemia poate să fie un simptom al insuficienţei renale, a insuficienţei cardiace, aritmiei, valvulopatiei, cât şi a hipoglicemiei.
O tensiune arterială ideală este considerată 12/70, însă valorile pot varia în funcţie de mai mulţi factori: vârsta, sexul.
Cum recunoşti problema de sănătate
Hipotensiunea arterială este însoţită de simptome precum ameţelile, mai ales dacă te ridici brusc de pe un scaun sau dacă ţii capul plecat. Alte simptome sunt vederea înceţoşată, transpiraţiile abundente, paloarea feţei, senzaţia de slăbiciune şi dificultăţile de respiraţie. Hipotensivii se mai pot confrunta cu stări de somnolenţă, oboseală accentuată, pierderi de echilibru.
Citeşte şi Care este tensiunea arterială normală în funcţie de vârstă FOTO TABEL
Persoane predispuse
Din categoria persoanelor predispuse la hipotensiune fac parte atât vârstnicii, cât şi femeile însărcinate, mai ales în primul trimestru de sarcină.
Cei care suferă de diabet, maladia Parkinson sau boli ale glandei tiroide se pot număra printre persoanele hipotensive.
Măsuri pe care le poţi lua
Dacă ai hipotensiune, este important să te hidratezi corespunzător. Poţi bea atât apă plată, cât şi apă minerală. Nu te ridica brusc din pat sau de pe scaun, pentru că rişti să oboseşti. Este bine să mănânci şi un pic mai sărat.
Mesele copioase nu sunt nici ele indicate persoanelor hipotensive. Evită consumul de alimente fierbinţi, pentru că pot accentua simptomele hipotensiunii. Respectarea orelor de odihnă este, de asemenea, o măsură utilă.
Găsești mai multe măsuri de urmat dacă suferi de hipertensiune