Ce spun directorul medical şi şeful secţiei ATI ai Spitalului Judeţean Sibiu despre acuzaţiile de „omor”: „Şi eu am omorât oameni” e recunoașterea unei omucideri

Medicii din Spitalul Judeţean Sibiu reacţionează după ce mai multe foste cadre medicale au acuzat că pacienţi de la ATI care nu puteau respira singuri erau sedaţi şi legați de pat şi că au murit. Conf. Dr. Mihai Sava, medicul Șef al Secției ATI a Spitalului Clinic Județean Sibiu, spune că legarea pacienților de pat se practică în toate secțiile ATI pentru a-i împiedica pe aceştia să se rănească. De asemenea, Călin Cipăian, director medical la Spitalul Județean Sibiu, atrage atenția că declarația făcută de un fost asistent care a spus "și eu am omorât oameni" este practic recunoașterea unei omucideri.
Alina Costache
09 mart. 2021, 13:20
Ce spun directorul medical şi şeful secţiei ATI ai Spitalului Judeţean Sibiu despre acuzaţiile de

„Contenția mecanică (legarea de pat) a pacienților se practică în toate secțiile de terapie intensivă, fiind utilă la pacienții agitați până când se instalează efectul sedativelor administrate sau atunci când creșterea dozelor de sedative pot duce la instalarea unor reacții adverse amenințătoare de viață. Un pacient agitat poate să se autolezeze prin smulgerea cateterelor, abordului venos sau chiar a sondei necesare ventilației mecanice. Pentru această practică există un protocol intern al SCJU Sibiu. Fotografiile publicate în presă evidențiază flictene la nivelul mâinii unui pacient, flictene care pot apărea în multiple situații chiar dacă acesta nu a fost contenționat mecanic. Contenția se realizează cu centuri de contemție, care sunt echipamente medicale speciale pentru această procedură”, a declarat Conf. Dr. Mihai Sava, Medicul Șef al Secției ATI a Spitalului Clinic Județean Sibiu, pentru turnulsfatului.ro.

Citeşte şi: Noi mărturii ale unei asistente de la spitalul din Sibiu: „Am văzut cum se omoară oameni prin sedare. Lăsam pacientul bine și a doua zi nu-l mai găseam. Se miza mai mult pe cei fără aparţinători”

Medicul a explicat că în secției ATI Covid sunt alocați un medic specialist sau primar ATI, un medic rezident an mare (an IV-V) și doi medici rezidenți an mic (an I-III) pe perioada turei de dimineață, iar pe perioada gărzii pacienții sunt supravegheați de către medicul de gardă specialist sau primar, un medic rezident an mare și doi medici rezidenți an mic.

Medicul Mihai Sava a mai precizat că „acuzațiile prin care se afirmă că decesele unor pacienți s-au datorat deficiențelor terapeutice trebuie dovedite prin probe și analizate de către persoanele care înțeleg procedurile medicale  de specialitate și nu prin prisma unor sesizări anonime”.

Întrebat care este motivul pentru care se practică sedarea permanentă a pacienților aflați în ATI cu Fentanyl și Propofol două medicamente care, conform relatărilor unor medici, se folosesc înaintea operațiilor, nu în cazul infecțiilor virale, medicul Mihai Sava a spus că „sedarea în terapie intensivă se face doar la pacienții agitați pentru ca aceștia să nu-și inducă leziuni proprii”.

„De asemenea sedarea are rol anxiolitic la această grupă de pacienți supuși unui stres psihic foarte mare. Sedarea se face cu doze cât mai mici, titrate, specifice fiecărui pacient, de medicație sedativă astfel ca acestea să nu inducă reacții adverse severe. La pacienții cu intubație orotraheală (IOT) sunt necesare nivele de sedare mult mai profunde pentru ca aceștia să poată tolera tehnicile de ventilație mecanică”, a mai spus medicul Mihai Sava, pentru Turnul Sfatului.

La rândul lui, Călin Cipăian, director medical la Spitalul Județean Sibiu, a precizat că se efectuează o anchetă internă a spitalului și că un audit clinic va stabili dacă s-au respectat procedurile și modul de întocmire a documentelor. De asemenea, va fi o verificare a DSP.

„Așteptăm Corpul de Control, suntem dornici chiar să vină să vedem dacă am greșit cu ceva”, a afirmat el, citat de Digi 24.

În ceea ce privește acuzațiile de culpă medicală, el a spus că există „o procedură clară, stabilită, pe care o cunoaște toată lumea, dacă un pacient sau un cadru medical se simte prejudiciat de activitatea medicală se poate adresa Colegiului Medicilor, care are comisii de specialitate”.

Procurorii sibieni au deschis dosar penal şi fac cercetări pentru omor, după ce în presă au apărut dezvăluiri făcute de foste cadre medicale despre cum sunt tratați bolnavii de COVID-19 în secția ATI a Spitalului județean din Sibiu. Doi foști asistenți medicali au povestit că pacienţi de la ATI care nu puteau respira singuri erau sedaţi şi legați de pat. Mulţi dintre aceştia au murit. După apariţia dezvăluirilor, ministrul Sănătății a decis să trimită Corpul de Control la Spitalul Judeţean Sibiu.

Citeşte şi: Adevărul din spatele ușilor închise de la ATI Sibiu! ”Ce am văzut eu nu poate fi închipuit de o viață de om. Oamenii nu mor de COVID, mor asfixiați, sedați. Abator e puțin spus, ne omorâm între noi”

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Forțe europene ar putea contribui la menținerea păcii în Ucraina post-conflict
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!