Uniunea Europeană a denunţat „aşa-zisele referendumuri” organizate duminică de separatiştii proruşi în regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, după cum a declarat un purtător de cuvânt al UE, citat de AFP, informează Agerpres. ‘Aşa-zisele referendumuri sunt ilegale şi noi nu recunoaştem rezultatele lor’, a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton.
Cei care le-au organizat ‘nu au legitimitate democratică’ şi ‘organizarea (acestor referendumuri) este contrară obiectivelor Declaraţiei comune de la Geneva pentru reducerea tensiunilor’, a adăugat ea.
Peste şapte milioane de ucraineni din estul ţării au fost chemaţi la vot duminică pentru a decide soarta regiunilor Doneţk şi Lugansk, în cadrul unor referendumuri organizate de separatiştii proruşi, referendumuri care ar putea duce la secesiunea acestei părţi a ţării.
Nu trebuie intrat în război cu Rusia
La rândul său, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat că ‘nu trebuie intrat în război cu Rusia’, în timp ce a repetat că anexarea Ucrainei de către Rusia nu se poate face. ‘Nu putem accepta anexarea sau ca Ucraina să fie controlată sau invadată‘, a declarat Fabius, adăugând că, ‘pe de altă parte, nu trebuie intrat în război cu Rusia‘. ministrul francez este în deplasare de duminică până marţi în Statele Unite, unde se duce la Chicago şi apoi la Washington.
Citeşte şi REFERENDUM cu ARMA la TÂMPLĂ: Cum s-a VOTAT în estul UCRAINEI
Întrebat despre posibile noi sancţiuni împotriva Moscovei, Fabius a spus că ‘depinde de chestiunea alegerilor prezidenţiale. Dacă se iau măsuri pentru a face imposibilă sau încerca să li se elimine legitimitatea, noi trebuie să creştem sancţiunile’, a declarat el.
‘Cel mai interesant’, mai afirmă ministrul, este că Vladimir Putin a cerut amânarea referendumului din estul Ucrainei, pe care separatiştii au ţinut oricum să-l organizeze în această duminică. ‘Şi într-un fel, el acceptă alegerile prezidenţiale ce vor avea loc pe 25 mai în Ucraina. Pentru noi, alegerile prezidenţiale sunt cel mai important lucru’, a adăugat Fabius.
Trupele ruse, încă la frontiera ucraineană
De partea cealaltă a Atlanticului, ministrul american al Apărării, Chuck Hagel, a constatat că Rusia nu şi-a retras trupele masate la frontiera cu Ucraina, vorbind, duminică, de retragerea anunţată miercuri de preşedintele rus Vladimir Putin.
‘După câte ştim, ruşii nu au plecat‘, a declarat Hagel pentru postul american ABC, potrivit AFP. ‘Ar trebui să-l întrebăm pe preşedintele Putin de ce pretinde că ei se retrag, în timp ce în realitate nu se întâmplă nimic’, a adăugat el.
Preşedintele rus Vladimir Putin afirma miercuri, în urma unei întrevederi cu preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ministrul elveţian de externe Didier Burkhalter, că Moscova şi-a retras trupele de la frontiera cu Ucraina, unde NATO estimase, la sfârşitul lunii aprilie, că s-ar fi aflat efective militare de 40.000 de oameni.