Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, aduce ca argument simplificarea birocraţiei adăugând că PNL propune alegerea viitorului preşedinte al Consiliului Regional prin vot direct.
„Acest proiect este bun, noi trebuie să facem paşi rapizi pentru împărţirea administrativ – teritorială a României, pentru că din 1968 nu au mai fost făcute modificări, iar contextul României este acum cu totul altul. Principala problemă este atragerea de fonduri europene pentru proiecte mari, iar birocraţia trebuie simplificată. Una dintre soluţii la aceste probleme este reorganizarea pe regiuni. Propunerea cu cele opt euro-regiuni, care funcţionează din 2003, este cea mai bună. Propunerea susţinută de PNL, şi de mine, este ca viitorul preşedinte al Consiliului Regional să fie ales prin vot direct”, a spus Uioreanu, citat de Mediafax.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, susţine că populaţia şi judeţele vor avea de câştigat în urma reorganizării administrative, întrucât regiunile vor avea o relaţie directă cu Comisia Europeană şi vor avea autoritate de management, nu doar unităţi de implementare.
„Sigur, mi-aş fi dorit foarte mult ca Bistriţa să fie capitala unei regiuni, dar nu îndeplinim condiţiile. Pe mine mă mulţumeşte prezenţa noastră în regiunea Nord-Vest cu capitala în municipiul Cluj-Napoca. Mai mult decât atât, cred că populaţia şi judeţele vor avea de câştigat, pentru că în această reorganizare se va discuta foarte serios şi despre o descentralizare, iar regiunea va avea o relaţie directă cu Comisia Europeană pentru proiecte. În momentul de faţă, modalitatea de lucru este una foarte greoaie şi va fi mult mai simplu dacă vom avea şi autoritatea de management, nu numai unitatea de implementare la nivelul regiunii. Sunt convins că va aduce un plus în viaţa cetăţeanului această reorganizare”, a declarat Moldovan.
La rându-i, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, consideră că proiectul de împărţire administrativ-teritorială a României în opt regiuni este bun şi avantajează acest judeţ, întrucât între cele patru judeţe care ar forma Regiunea Vest există deja legături.
„Între judeţele Hunedoara, Arad, Timiş şi Caraş-Severin există şi în acest moment legături. Agenţia de Dezvoltare Regională Vest lucrează deja cu cele patru executive. Între cele patru judeţe există acces rapid pe căi rutiere şi pe calea ferată, iar acum se construieşte autostrada, astfel că va fi uşor să ajungem de la Deva la Timişoara”, a afirmat Moloţ.
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a declarat, joi, pentru Mediafax, că susţine ideea împărţirii României în regiuni administrative şi că vestul ţării ar fi avantajat atât din punct de vedere al poziţiei geografice, cât şi din punct de vedere economic.
„Părerea mea a fost şi rămâne că ideea regionalizării ne-ar avantaja ca regiune de vest. Cred că regionalizarea trebuie făcută şi cred că premierul Victor Ponta va avea tăria şi a anunţat că va face ca această regionalizare să se întâmple până la sfârşitul anului. E delicat, dar trebuie să recunoaştem că noi, cei din vest, nu am fost prea iubiţi de cei de la Bucureşti din punctul de vedere al alocării fondurilor. Este prima dată când putem spune că suntem în topuri, în zona în care o merităm din punct de vedere economic. Cred că regiunea ne poate da speranţa unei posibilităţi de colaborare avantajoase din punct de vedere economic pentru că suntem într-o poziţie geografică avantajoasă”, a afirmat Bojin (PSD).
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, spune că se va strădui ca oraşul să fie luat în calcul pentru a deveni capitala uneia dintre viitoarele regiuni, afirmând să acest lucru va aduce un plus de influenţă şi vizibilitate, necesare pentru impulsionarea dezvoltării economice.
„Am mai văzut-o (legea regionalizării – n.r.) şi altădată, dar acum au mai apărut câteva poziţii semioficiale. Dacă se merge pe crearea unor regiuni care vor prelua efectiv atribuţii ale Guvernului central şi vor înlesni relaţia pe proiecte între noile regiuni şi Comisia Europeană, atunci este un lucru”, a declarat Iohannis.
România ar urma să aibă opt regiuni – Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud şi Sud-Est – care vor avea competenţe exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual şi un preşedinte, în fruntea unui consiliu regional, potrivit proiectului Legii privind regiunile.
Proiectul prevede că teritoriul naţional al României este împărţit în 8 regiuni, cu reşedinţele la Bucureşti, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Cluj Napoca, Brăila, Timişoara, Craiova, Călăraşi, iar fiecare regiune este formată din două sau mai multe judeţe.