Publicația austriacă Oberösterreichische Nachrichten a scris recent despre viața lui Călin Georgescu în Austria, menționând că este neclar din ce a trăit familia acestuia în cei zece ani petrecuți în țara lui Mozart. În ciuda faptului că soţia sa, Cristela, a lucrat doar câteva luni ca „specialist în energie umană” și că Călin Georgescu a ocupat funcția de raportor al ONU într-o poziție neremunerată, nu există informații clare privind sursele lor de venit în această perioadă.
Primarul orașului Günselsdorf, Alfred Artmäuer, își amintește foarte bine de familia Georgescu, care locuia în apropierea sa. Conform acestuia, Călin și Cristela Georgescu erau vecini aproape permanenți și se întâlneau frecvent, mai ales vara.
„Soții Georgescu locuiau în imediata mea apropiere și îi vedeam aproape în fiecare zi, mai ales vara”, spune Artmäuer.
Politicianul a subliniat că nu poate spune nimic rău despre familia Georgescu, despre comportamentul lor sau despre vreo conduită nepotrivită din partea acestora.
„Nu pot spune nimic rău despre ei”, afirmă primarul Günselsdorf, potrivit Stiridiaspora.
Despre Călin Georgescu, Artmäuer povestește că acesta nu a fost niciodată abuziv și că nu a făcut declarații antisemite. De asemenea, Georgescu nu s-a exprimat niciodată în favoarea Rusiei, o temă frecvent asociată cu pozițiile politice mai radicale de pe scena internațională. În plus, Artmäuer subliniază că Georgescu a avut o viziune clară.
„Nu dorește ca țările străine să aibă o influență prea mare asupra patriei sale.”, mai spune acesta.
Înregistrările din cartea funciară austriacă sugerează că familia Georgescu s-a mutat din București în Mödling în 2011, iar în 2014 s-a mutat în Alland, un oraș din raionul Baden. Ulterior, între 2017 și 2021, familia a locuit în municipiul Günselsdorf, tot în raionul Baden. În această perioadă, familia Georgescu a reușit să achiziționeze mai multe proprietăți în Austria Inferioară, în valoare de aproximativ 530.000 de euro. Aceste proprietăți au fost achiziționate fără a apela la credite ipotecare, iar mai târziu au fost revândute la prețuri mai mari, în 2014 și 2017. Cu toate acestea, nu este clar din ce surse financiare a trăit familia Georgescu pe toată durata celor zece ani în Austria.
Călin Georgescu a fost implicat și în mai multe proiecte internaționale, printre care și activități legate de ecologie și probleme economice. Între 2010 și 2012, a fost raportor special al ONU pentru efectele poluării asupra drepturilor omului. Aceste funcții, însă, sunt voluntare, iar remunerația asociată lor este foarte mică. Potrivit austriacului Manfred Nowak, fost raportor special al ONU, „raportorii speciali sunt posturi voluntare în care primești doar costuri de călătorie și cazare de la Națiunile Unite, care este de obicei o diurnă”.
În 2021, familia Georgescu s-a întors în România. Potrivit revistei Profil, Cristela Georgescu a deținut o licență de afaceri ca „specialist în energie umană” și a desfășurat activități în acest domeniu într-un cabinet de grup din Schönau an der Triesting între august 2019 și martie 2021. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a avut un impact negativ asupra afacerii sale, iar, după ridicarea restricțiilor, familia Georgescu a vândut casa din Günselsdorf și a părăsit Austria. Primarul Artmäuer a declarat: „Au plecat pentru că nu și-a putut obține un punct de sprijin profesional aici”.
După ce au părăsit Austria, familia Georgescu s-a întors în România, iar Călin Georgescu a continuat să se implice în activitățile politice, devenind candidat la președinția României.
În ultimele zile, presa din România a subliniat discrepanțele dintre campania electorală a lui Călin Georgescu și stilul de viață al familiei sale. Se vorbește despre diferențele dintre imaginea unui „om simplu”, cu un buget „zero” pentru campania electorală, și viața confortabilă pe care familia Georgescu a avut-o în Austria. Aceste discrepanțe au stârnit controverse și întrebări privind autenticitatea imaginii promovate de candidatul la președinție.