„Am aplicat Planul Roșu, care prevede niște pași. Nu facem ce vrem! Deci Planul Roșu prevede niște etape. Întîi, am mobilizat toate forțele SMURD. Apoi, 30% dintre echipajele de la Ambulanța București. În aceste condiții, ambulanțele private erau dedicate urgențelor din oraș. Dacă cineva are atac de cord într-un cartier e normal ca noi să fim acolo în același timp, indiferent de problema Colectiv„, a declarat Raed Arafat.
Redăm în continuare interviul realizat de Cătălin Tolontan:
–Dar dacă mîine vine un cutremur le veți folosi?
– Dacă avem nevoie, da! Legea nu numai că ne lasă să folosim ambulanțele private în situații de catastrofe majore, dar le putem și rechiziționa, să știți!
– Pînă să le rechiziționați nu ați putea să faceți niște exerciții împreună?
– Păi, se fac!
– Cei de la privați spun că nu se fac.
– Se fac, în provincie se fac mereu.
– În 2009 considerați că exercițiile în comun sînt folosite de privați ca să-și facă reclamă.
– Păi, așa era. Acesta era contextul din 2009.
– Și în 2015 cum gîndiți referitor la același lucru?
– La fel! Între timp și Curtea de Apel, și Curtea Constituțională s-au pronunțat că nu sînt discriminați.
– Cînd spuneți că România e permisivă cu sistemul privat de urgență la ce vă referiți?
– În alte țări, ei nu au atribuții în sistemul de urgență. În Slovenia, nu fac decît consultanță medicală. Nu știu dacă n-au schimbat legea, dar așa era. Sau în Japonia… În Japonia doar ambulanțele de stat au girofar! Celelalte, nu! La noi privații au girofar, au subcontractat la 112, dar statul trebuie să-și păstreze atributul de sistem de urgență!
– Și realmente credeți că la Colectiv nu a fost nevoie de ei?
– Cei care s-au ocupat de derularea Planului Roșu au făcut-o foarte bine! Știu că în România e greu de crezut, dar oriunde s-ar fi întîmplat asta în țările din jurul nostru n-ar fi avut aceeași capacitate de reacție.