Borbely a spus că el este cel care a convocat această conferinţă de presă, menţionând că a aflat din presă că DNA a cerut declanşarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale în cazul său şi că ar exista un dosar în care este acuzat.
„Aşa este soarta, în iulie tot la Cluj ne-am întâlnit şi am spus şi atunci acelaşi lucru, că am aflat din presă. Vă voi spune mai multe când voi avea acces la acest dosar şi când voi şti despre ce este vorba”, a declarat Borbely, citat de Mediafax.
Potrivit ministrului Mediului, „justiţia trebuie să îşi facă datoria, pentru că ar fi foarte rău dacă am fi într-un stat în care justiţia nu e independentă”.
„Justiţia în România este independentă. Era bine să ştiu înainte, nu să aflu din presă”, a spus Borbely.
La finalul conferinţei, întrebat dacă va da curs invitaţiei premierului de a se întâlni la Guvern, în cursul serii, Borbely a răspuns: „Am vorbit cu primul-ministru şi sigur o să mă întâlnesc azi (miercuri -n.r.) sau mâine (joi – n.r.) cu dânsul”.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu l-a convocat pentru miercuri seara, la Palatul Victoria, pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely, pentru a avea o discuţie referitoare la acuzaţiile DNA.
Procurorii DNA au sesizat Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a solicita Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii necesare urmării penale faţă de Laszlo Borbely.
Ministrul Mediului este acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere. Solicitarea a fost făcută în conformitate cu dispoziţiile articolului 109 alineatul 2 din Constituţie, articolului 12 şi articolului 19 din Legea 115/1999 republicată privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale deciziilor Curţii Constituţionale nr. 665/5 iulie 2007 şi nr. 270/10 martie 2008, a precizat DNA.
Procurorul general al României a înaintat, miercuri, ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, sesizarea procurorilor anticorupţie privindu-l pe ministrul mediului Laszlo Borbely, cercetat pentru două fapte de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere.
Potrivit articolului 109 din Constituţie, Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate.
„Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie„, potrivit alineatului 2 al articolului 109 din Constituţie.