Codul Rutier actualizat stabilește care sunt echipamentele obligatorii pe care un șofer trebuie să le aibă în mașină când pornește la drum. Printre acestea se regăsesc trusa de prim-ajutor, stingătorul de foc și triunghiurile reflectorizante. Dar, roata de rezervă mai este obligatorie în 2025 sau e un echipament opțional?
Aceste dotări fac parte din kit-ul de siguranță. Dar, alte echipamente sunt doar recomandate, iar dacă nu se regăsesc în mașină șoferii nu riscă să fie amendați.
Dotări auto obligatorii pentru toate mașinile în 2025
Conform legii, toți șoferii sunt obligați să aibă în mașină. ce spune Codul Rutier:
La aceste echipamente se adaugă vesta reflectorizantă și lanțurile antiderapante, dar numai în cazul vehiculelor de peste 3.5 tone. Conform legii rutiere, roata de rezervă nu este obligatorie în 2025.
Dar, se poate dovedi extrem de utilă, mai ales dacă pleci la drum lung, în zone mai puțin circulate. Oricând se poate întâmpla ca anvelopa să fie spartă de un cui sau chiar o piatră. Iar dacă ai roată de rezervă, cric și cheie de deșurubat roțile, poți rezolva singur problema.
În cazul în care nu ai, însă, „rezervă”, poți cere ajutorul unei firme de depanare care să îți vulcanizeze pe loc anvelopa. Sau poți chema o platformă să te tracteze până la cea mai apropiată vulcanizare.
Dacă îți schimbi singur roata, trebuie să îți iei toate măsurile de siguranță. Ceea ce înseamnă fie să muți mașina cu totul în afara drumului, dacă spațiul îți permite. Fie să montezi triunghiurile reflectorizante în spatele și în fața vehiculului, dacă mașina rămâne parțial pe șosea.
Triunghiurile se pun la cel puțin 50 de metri distanță de mașină, pe marginea drumului, pe linia farului și a stopului mașinii care se află cel mai aproape de carosabil.
Dacă roata pe care trebuie să o schimbi e pe partea cu șoseaua, asigură-te că triunghiurile reflectorizante sunt puse astfel încât tu să ai un spațiu de manevră cel puțin 1 metru între mașina ta și celelalte vehicule care circulă pe șosea.
După ce ai montat triunghiurile, poți trece la înlocuirea roții.
Cum se montează roata de rezervă:
Cum se montează cricul sub mașină
Este foarte important să știi cum se montează cricul sub mașină. Cricul trebuie așezat pe o zonă cât mai stabilă, deci ai grijă să nu fie nisip sau pământ moale, ca să nu alunece în momentul în care ridici mașina.
Poți pune sub cric, dacă e nevoie, un lemn, un fier sau chiar o pânză rigidă, pentru a avea un plus de stabilitate, anunţă Promotor.
Partea de sus a cricului trebuie poziționată pe o zonă metalică a șasiului, cât mai aproape de roata pe care o schimbi. Cea mai comună greșeală e poziționarea cricului pe pragul mașinii, care e din plastic, fibră sau tablă subțire. Ceea ce duce la avarierea pragului.
Dar, mai periculos e când mașina alunecă de pe cric sau acesta nu e poziționat corect și perforează podeaua sau pragul și cade. Asta poate duce la rănirea gravă a persoanei care montează roata de rezervă.
De aceea, e foarte important ca mașina să fie parcată pe o suprafață cât mai plană. Iar cricul să fie poziționat pe o suprafață rigidă, atât în partea de jos, cât și pe mașină.
Și, în orice moment să fii pregătit să te ferești, în cazul în care mașina se destabilizează. Deci, sub nicio formă nu trebuie să intri sub mașină când aceasta e ridicată pe cric, să nu ții piciorul sub vehicul și nici să nu te sprijin de acesta.
Cod rutier 2025. Când rămâi pe loc fără permis și care sunt cele mai mari amenzi
E suficient să o ridici 5-10 cm. de la sol mașina, până când roata nu mai atinge solul. Cu cât e mai sus, cu atât e mai instabil.
În cazul în care vă oprește Poliția și constată că nu aveți trusă sanitară, stingător sau triunghiuri, riscați să primiți 4 sau 5 puncte de amendă. Aceeași sancțiune se aplică și dacă aceste dotări auto obligatorii sunt expirate. Ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 810 lei și 1.012,5 lei. Desigur, șoferii care nu au roată de rezervă nu vor fi sancționați, acest echipament nefiind obligatoriu.
Legislația rutieră în vigoare stabilește că toate autovehiculele trebuie să aibă ITP valabil pentru a circula pe drumurile publice. În funcție de vechimea mașinii, această inspecție este valabilă cel mult trei ani – în cazul mașinilor noi – doi ani dacă mașina are cel mult 12 ani vechime, iar pentru mașinile mai vechi de 12 ani, ITP-ul trebui efectuat anual.
Atunci când Inspecția Tehnică Periodică expiră, se suspendă automat înmatricularea unei mașini. Ceea ce înseamnă că, din acel moment, șoferul conduce o mașină neînmatriculată. Acest lucru înseamnă că, dacă vă aflați într-o astfel de situație, veți primi nu una, ci două amenzi contravenționale.
O amendă va fi aplicată pentru conducerea unui autoturism fără inspecție valabilă. În acest caz, șoferii pot primi între 9 și 20 de puncte de amendă, ceea ce înseamnă că valoarea acesteia este cuprinsă între 1.822,5 de lei și 4.050 de lei. Cea de-a doua se aplică pentru conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată, pentru care șoferii pot primi 20 de puncte de amendă.
Cele două sancțiuni se cumulează, ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 3.645 și 8.100 de lei. Pe lângă cele două amenzi contravenționale, vi se va reține certificatul de înmatriculare al mașinii, iar proprietarul mașinii este obligat în această situație să efectueze Inspecția Tehnică Periodică la o unitate a Registrului Auto Român (RAR) pentru a redobândi talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașini.