„Am văzut politicieni în România care se grăbesc în a-şi exprima opţiunile personale faţă de o poziţionare probabil cea mai complexă pentru cineva care face politică într-o ţară, anume a candida la Preşedinţie. Un astfel de demers, dincolo de faptul că trebuie gândit foarte serios de cel care îl face trebuie să întrunească mult mai multe alte condiţiuni. Deci din acest punct de vedere, vă spun categoric, în acest moment, astfel de elemente nu sunt întrunite”, a declarat Cristian Diaconescu, la RFI, întrebat dacă va candida la Preşedinţie.
Întrebat în ce condiţii ar candida, Cristian Diaconescu a răspuns: „Nu există după părerea mea condiţii personale din acest punct de vedere. Variante privind candidaturile apar din partide politice, din societate, după o serie de evaluări. Până la urmă, decizia personală este ultima din acest punct de vedere. Or îmi imaginez că cei care astăzi candidează se bazează pe nişte elemente foarte serioase”.
În opinia lui Cristian Diaconescu, viitorul preşedinte al României va trebui să ştie dinainte cum să-şi exercite funcţia: „Nu trebuie să uităm că viitorul preşedinte al României trebuie să aibă capacitatea de a-şi exercita atribuţiile constituţionale în domeniul politicii externe şi de securitate a României imediat ce intră în funcţie. Viitorul preşedinte al României nu va avea nici o oră la dispoziţie să înveţe la locul de muncă modul în care trebuie să se comporte ca şi preşedinte. În al doilea rând, viitorul preşedinte al României va trebui să fie inclusiv personal conectat la dialogul internaţional. Asta însemnând să aibă un bagaj partenerial cu principalii noştri parteneri americani şi europeni, pe care să-l poată folosi imediat în folosul ţării”.
Întrebat ce va face dacă partidul îi va cere să candideze la Preşedinţie, Diaconescu a răspuns: „Să aşteptăm dacă acest lucru se întâmplă şi atunci vom vedea„.