Cercetătorii americani au descoperit recent că diferite nuanţe de culori ale ochilor pot fi legate de anumite tipuri instinctive de comportament. Studii antropologice au demonstrat că melanina (pigmentul care dă culoare ochilor, pielii şi părului) este foarte abundentă în cazul unor tipologii temperamentale şi mai sărace la altele. Astfel, s-a întocmit o clasificare a tipologiilor caracteriale, în funcţie de procentajul de melanină din iris (ochi), piele şi păr.
Ochi albaştri
Persoanele cu ochi albastri foarte deschişi, blonde şi cu ten alb sunt, de regulă, non-emotive, active, echilibrate psihic, însă foarte puţin dotate cu unele capacităţi afective, mai puţin profunde în gândire. Studiile recente au dovedit că această tipologie este înclinată spre ştiinţe exacte, precum matematică, informatică, automatică.
Persoanele cu ochi albaştri, cu ten şi păr mai închis au tendinţe asemănătoare cu prima categorie descrisă, fiind în schimb ceva mai reactive emoţional, uneori foarte timide, având însă un plus de creativitate şi o memorie vizuală foarte dezvoltată. Dovedesc un puternic spirit critic şi o înclinaţie mai mare spre cunoaştere, analiză, fiind foarte buni medici, arhitecţi şi mai puţin filozofi sau oameni de artă.
Ochi albaştri-verzui
Persoanele cu ochi albaştri-verzui, cu ten normal şi păr şaten sunt în general foarte dificile, având şi o evidentă tendinţă spre îngrăşare. Au comportamente paradoxale, calmul fiind amestecat cu accese de furie, curajul excesiv cu frica, blândeţea cu agresivitatea.
Pentru categoria celor care nu au o educaţie deosebită, lucru manifestat prin accese de violenţă verbală, o relaţie cu astfel de persoane poate duce la dezamăgiri.
Ochi verzi
Persoanele cu ochii verzi, cu ten alb sau normal, indiferent de culoarea părului, provin din regiunile asiatice, din nordul Orienului Mijlociu şi sunt prezente în Europa la cei care poartă gene slave. Psiho-comportamental sunt extrem de afectuoşi, tandri, romantici, însă la fel de schimbători, labil psihic, influenţabili, naivi şi suspicioşi, uneori infideli în dragoste. Educaţia primită în primii 7 ani de viaţă îşi pune puternic amprenta asupra întregului lor comportament. Din acest motiv, europenii cu ochii verzi pot fi în aparenţă uşor de schimbat, însă în momentele critice redevin aşa cum au fost educaţi în anii copilăriei. Se îndrăgostesc aprig, dar trecător de un anume ideal ori persoană, însă pot trăda cu aceeaşi uşurinţă dacă sunt supuşi unor presiuni, pericole sau se îndrăgostesc orbeşte de altcineva.
Ochi cenuşii
Persoanele cu ochii cenuşii sau cu o culoare nedefinită sunt considerate de psihologia clasică drept cele mai „periculoase”. Totuşi, analiza recentă a datelor statistice asupra acestei categorii de persoane a scos în evidenţă că numai 9% din bărbaţi şi 11% din femei au o înclinaţie nativă spre disimulare (minciună). Această categorie foarte diversă de persoane au în comun instinctul adaptativ, manifestat fie prin sociabilitate, fie prin extroverţie (deschidere sufletească), fie prin altruism, binefacere nemotivată. Cel mai mare risc al acestor persoane este spre schizofrenie, mulţi adoptând unele modele comportamentale în mod conştient. Cei cu tendinţă nativă spre disimulare (minciună) prezintă în realitate un pericol, în cazul în care le lipseşte educaţia familială.
Ochi căprui
La persoanele cu ochii căprui, asociaţi oricărui tip de ten ori culoare a părului, comportamentul şi caracterul sunt mai mult determinate de factorul cultural, educaţional decât de cel genetic. Indivizii cu ochi căprui nu sunt niciodată foarte distanţi şi reci, ca în cazul celor cu ochii albaştri, însă în majoritate sunt extrem de capricioşi, comozi, destul de interiorizaţi, mai romantici decât cei cu ochii de culori deschise, dar şi mai răzbunători şi cruzi când se simt dezonoraţi, trădaţi.
Citeste articoul integral pe RevistaFelicia.ro