WhatsApp este cea mai utilizată aplicație din lume. Platforma de mesagerie instantanee este metoda preferată a oamenilor de comunicare. Cei mai mulți utilizatori folosesc aplicația pentru a vorbit cu partenerul, familia, prietenii, colegii de serviciu sau cu străinii, prin intermediul diverselor grupuri. Însă, puține persoane știu care este semnificația psihologică a lipsei fotografiei de profil de pe acestă platformă.
Citește și: WhatsApp introduce o nouă funcție pentru utilizatori. Instrumentul este disponibil la nivel global
Fotografia de profil de la WhatsApp spune multe despre utilizatori. Funcția principală a acesteia este să pună în prim plan persoana care are cont pe platformă. Însă, în același timp, prin intermediul pozei de profil, se pot obține informații importante despre persoana respectivă. Spre exemplu, dacă un utilizator are o fotografie în care joacă fotbal, se poate interpreta hobby-ul acelei persoane. De asemenea, dacă o persoană are o poză cu copiii, atunci se interpretează că are o familie. Astfel, există numeroase aspecte care pot furniza date despre persoana respectivă.
Însă, în anumite cazuri, unii oameni aleg să nu aibă o fotografie la profil sau aceasta nu apare. Spre exemplu, dacă din motive de securitate nu aveți salvat contactul unei persoane în lista de contacte, atunci fotografia nu va apărea până nu veți salva numărul. Chiar și așa, contactele unor persoane pe care le cunoaștem nu au poză de profil. În psihologie există mai multe explicații pentru care un om poate decide să șteargă poza de profil sau să nu pună deloc una.
În primul rând, lipsa fotografiei de profil este asociată cu trăsăturile specifice de personalitate precum anxietatea, depresia sau ipocondria. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania spun că aceasta este o caracteristică a oamenilor care sunt rezervați și cărora nu le place să se expună din punct de vedere emoțional.
În al doilea rând, cei care șterg fotografia de profil pentru o perioadă, o fac pentru a-și exprima emoțiile și sunt oameni care își exprimă emoțiile fără cuvinte după o ceartă.
Astfel, din punct de vedere psihologic, cei care renunță la fotografia de profil sau aleg să nu o pună deloc, sunt persoane care apelează la tactici pasiv-agresive pentru a-l face pe celălalt să creadă că l-a blocat pe aplicație. Cu toate că acest gest ar putea reprezenta și sentimente de tristețe sau izolare, el este și un mecanism de deconectare de la mediul social, potrivit eleconomista.es.