Ce spune despre tine ora la care adormi. Concluziile oamenilor de știință

Ora la care adormi poate dezvălui mai multe lucruri despre tine. Oamenii de știință au investigat impactul duratei și calității somnului.
Filip Stan
12 iul. 2024, 09:28
Ce spune despre tine ora la care adormi. Concluziile oamenilor de știință

Ora la care adormi poate spune multe lucruri despre tine. Potrivit unei cercetări realizate recent, se pare că ideea că cei care adorm foarte târziu se luptă să facă ceva în timpul zilei ar trebui revizuită, scrie The Guardian.

Se pare că programul nocturn ar putea avea efecte benefice asupra capacităților cognitive, sugerează cercetările, conform cărora oamenii care se identifică drept păsări de noapte ar putea avea un coeficient de inteligență mai mare decât cei care se culcă devreme.

O echipă de cercetători de la Imperial College din Londra, coordonată de profesori universitari, a analizat datele din UK Biobank. Studiul a inclus peste 26.000 de participanți, care au fost evaluați prin teste de inteligență, raționament, timp de reacție și memorie. Oamenii de știință au investigat impactul duratei și calității somnului, precum și cronotipul participanților (care indică perioada din zi în care oamenii sunt productivi și atenți).

Ce arată despre tine ora la care adormi. Concluziile unui studiu

Rezultatele au arătat că persoanele nocturne și cele cu un cronotip intermediar au prezentat funcții cognitive superioare comparativ cu cei care preferă să se trezească devreme, denumiți „ciocârlii”. Se pare că obiceiul de a se culca târziu este strâns legat de creativitate. Artiști renumiți ca Henri de Toulouse-Lautrec, James Joyce, Kanye West și Lady Gaga sunt cunoscuți pentru preferința lor de a lucra noaptea.

Totuși, chiar dacă politicieni celebri precum Margaret Thatcher, Winston Churchill și Barack Obama se descurcau cu puține ore de somn, studiul a subliniat importanța duratei somnului pentru sănătatea creierului. Persoanele care dorm între șapte și nouă ore pe noapte au obținut cele mai bune rezultate la testele cognitive.

Dr. Raha West, autorul principal și cercetător clinic la departamentul de chirurgie și cancer de la Imperial College London a spus că „În timp ce înțelegerea și lucrul cu tendințele naturale de somn este esențial, este la fel de important să vă amintiți să dormiți suficient, nici prea mult, nici prea puțin. Acest lucru este esențial pentru a vă menține creierul sănătos și funcționând la cel mai bun nivel.”

Citește și: Care e ora ideală de somn. Medicul Vlad Ciurea: „Nu știm să ne odihnim”

În același timp, prof. Daqing Ma, co-lider al studiului, a declarat că „Am constatat că durata somnului are un efect direct asupra funcției creierului și credem că gestionarea proactivă a tiparelor de somn este foarte importantă pentru stimularea și protejarea modului în care funcționează creierul nostru.

Citește și: Strategii naturale pentru echilibrul hormonal, un somn odihnitor și reducerea stresului

 

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Satul care a devenit o destinație turistică foarte căutată. Se datorează totul acestor animale
Capital.ro
TAXĂ nouă în România. O achită toți cetățenii. NU se poate evita plata: Avem o strategie
Playtech.ro
Actul care trebuie ridicat de pensionari până pe 15 aprilie dacă vor să ia ajutorul de la stat. E un mare beneficiu
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Tarifele impuse de Trump declanșează o vânzare masivă a obligațiunilor americane. China vinde datoria SUA? Panica se extinde pe piețe
wowbiz.ro
Natallia, o tânără gravidă de 28 de ani, a apelat la ajutorul ChatGPT atunci când s-a simțit rău. Ce se întâmpla, de fapt, cu aceasta?!
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Taxa pe câine, într-un oraș din România. Locuitorii sunt foc și pară
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
O fetiță de 10 ani a murit în urma unui incendiu devastator la o școală de gătit, în Singapore
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă legea peste tot în România. Primăriile trebuie să decidă. Mircea Fechet: Suntem obligaţi!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Răsturnare de situație la prezidențiale! Anunț privind retragerea din cursă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda