Ora la care adormi poate spune multe lucruri despre tine. Potrivit unei cercetări realizate recent, se pare că ideea că cei care adorm foarte târziu se luptă să facă ceva în timpul zilei ar trebui revizuită, scrie The Guardian.
Se pare că programul nocturn ar putea avea efecte benefice asupra capacităților cognitive, sugerează cercetările, conform cărora oamenii care se identifică drept păsări de noapte ar putea avea un coeficient de inteligență mai mare decât cei care se culcă devreme.
O echipă de cercetători de la Imperial College din Londra, coordonată de profesori universitari, a analizat datele din UK Biobank. Studiul a inclus peste 26.000 de participanți, care au fost evaluați prin teste de inteligență, raționament, timp de reacție și memorie. Oamenii de știință au investigat impactul duratei și calității somnului, precum și cronotipul participanților (care indică perioada din zi în care oamenii sunt productivi și atenți).
Rezultatele au arătat că persoanele nocturne și cele cu un cronotip intermediar au prezentat funcții cognitive superioare comparativ cu cei care preferă să se trezească devreme, denumiți „ciocârlii”. Se pare că obiceiul de a se culca târziu este strâns legat de creativitate. Artiști renumiți ca Henri de Toulouse-Lautrec, James Joyce, Kanye West și Lady Gaga sunt cunoscuți pentru preferința lor de a lucra noaptea.
Totuși, chiar dacă politicieni celebri precum Margaret Thatcher, Winston Churchill și Barack Obama se descurcau cu puține ore de somn, studiul a subliniat importanța duratei somnului pentru sănătatea creierului. Persoanele care dorm între șapte și nouă ore pe noapte au obținut cele mai bune rezultate la testele cognitive.
Dr. Raha West, autorul principal și cercetător clinic la departamentul de chirurgie și cancer de la Imperial College London a spus că „În timp ce înțelegerea și lucrul cu tendințele naturale de somn este esențial, este la fel de important să vă amintiți să dormiți suficient, nici prea mult, nici prea puțin. Acest lucru este esențial pentru a vă menține creierul sănătos și funcționând la cel mai bun nivel.”
Citește și: Care e ora ideală de somn. Medicul Vlad Ciurea: „Nu știm să ne odihnim”
În același timp, prof. Daqing Ma, co-lider al studiului, a declarat că „Am constatat că durata somnului are un efect direct asupra funcției creierului și credem că gestionarea proactivă a tiparelor de somn este foarte importantă pentru stimularea și protejarea modului în care funcționează creierul nostru.
Citește și: Strategii naturale pentru echilibrul hormonal, un somn odihnitor și reducerea stresului