Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre cutremurul care a avut loc în Oltenia. Seismologul îi liniștește pe români și spune că seismul nu poate provoca efecte în Vrancea, zona seismică cu cea mai intensă activitate din țara noastră.
„Și înainte de 4 martie 1977 a avut loc un cutremur în Gorj. Dar nu a fost cel care să provoace Vrancea”, a spus Gheorghe Mărmureanu, la Libertatea.
Luni după-amiază, la ora la ora 16.58, un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade a avut loc în județul Gorj, la o adâncime de 15 kilometri. Acesta a fost resimțit și în Târgu Jiu, Craiova, Timișoara și Sibiu, iar la scurt timp s-a produs o replică de 3 grade pe scara Richter.
„Zona Târgu Jiu este cunoscută drept o zonă seismică, în sensul că se produc des cutremure aici. Însă, în această zonă nu au loc seisme mai mari de 4-5 grade pe scara Richter”, a explicat Gheorghe Mărmureanu.
Seismologul a subliniat faptul că în urmă cu câțiva ani a vizitat zona Olteniei chiar atunci când se afla într-o perioadă de activitate seismică intensă.
„Am fost într-un sat de lângă Târgu Cărbunești și au avut loc vreo 20 de cutremure pe parcursul a două luni. Unele case au fost avariate, iar unii locuitori s-au speriat și au ales să părăsească localitatea”, a dezvăluit Mărmureanu.
Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului îi liniștește pe români și spune că țara noastră nu poate fi afectată de mișcările tectonice care au provocat cutremurele devastatoare din Turcia.
„Nu există motive de îngrijorare. Sigur că seismele din Turcia ne-au produs stări de stres, dar nu e cazul. Nu poate fi nicio legătură între activitatea seismică de la noi și ce se întâmplă în Turcia. Niciodată Turcia nu a generat cutremure catastrofale în România și am urmărit cel puțin 200 de ani din istoria aceasta a cutremurelor”, a spus seismologul.
Acesta a subliniat că singura zonă seismică din România care poate produce îngrijorări rămâne în continuare Vrancea. Seismologul susține că activitatea seismică din această zonă este documentată încă din Evul Mediu, de pe vremea lui Ștefan cel Mare.
„Dacă focarul este la 180-200 de kilometri adâncime, vă dați seama că e greu să creeze efectele pe care le-a creat cel care a fost la 3-4 kilometri în adâncime, cum a fost cel din Turcia”, mai spune Gheorghe Mărmureanu.