Depășirea limitei de viteză este sancționată conform reglementărilor legale, care prevăd amenzi și, în unele cazuri, suspendarea permisului de conducere. Sancțiunile sunt stabilite în funcție de cât de mult a fost depășită viteza maximă legală. Astfel, pentru depășiri între 10 și 20 km/h, se aplică 2-3 puncte de amendă, iar pentru depășiri de peste 70 km/h, se aplică sancțiuni mai severe, inclusiv suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile. Punctul de amendă este de 165 de lei începând cu 1 ianuarie 2024, astfel că amenzile variază între 330 și 3.300 de lei.
În ciuda faptului că legea impune limite stricte, există o toleranță legală de 9 km/h. Conform declarației comisarului șef Alexandru Popa, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a IGPR, „legislația rutieră prevede o toleranță legală între care se poate angaja răspundere contravențională. Și anume, de 9 kilometri. Practic, cine depășește cu 1 kilometru viteza legală, nu va fi sancționat, ci doar dacă depășește cu 10 kilometri”.
Așadar, dacă depășești viteza maximă legală cu mai puțin de 10 km/h, nu vei fi sancționat imediat.
În cazul unui accident, toleranţa dispare
Este important de menționat că, chiar dacă nu ești sancționat pentru o depășire de viteză mică, acest aspect poate fi reconsiderat în cazul unui accident. În cazul unui incident rutier, autoritățile vor lua în considerare depășirea vitezei legale, chiar dacă aceasta a fost mică, și acest lucru poate influența încadrarea juridică a incidentului de către instanța de judecată.