Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, spune că nu există o „soluție miraculoasă” pentru problema traficului din București.
„Cel puțin nu regresăm, cum am regresat ani de zile. Și aici dacă vrem să vorbim de trafic, nu există soluție miraculoasă. După ce noi 20 de ani am aruncat cu blocuri peste tot, fără să facem niciun fel de studiu de trafic, am înghesuit oameni, am construit minicartiere fără nicio școală, nicio grădiniță, nu poți să vii cu o soluție miraculoasă. În 2023 s-au construit patru poduri în București. Unul de noi, unul de Sectorul 4, două de Sectorul 3. S-a simțit vreo diferență în trafic? Nu s-a simțit. Nu există soluție miraculoasă la trafic.
Ce am făcut pe termen scurt a fost, într-o oarecare măsură, să stopăm sursa răului, să stopăm această construcție haotică în București. Ce prevedeau PUZ-urile de sector însemna o îndesire mult mai mare decât pe care o avem deja și care ne creează probleme. O soluție e transportul public, și sunt bucuros că am adus aceste vehicule noi, că suntem conectați la Google Maps, că avem abonamente bune, conectate cu metroul, că e mai multă curățenie. Am avut o creștere de 25% și apoi de încă 10% de la un an la altul”, a declarat Nicușor Dan la Digi24.
Ce soluții are primarul Capitalei pentru transportul în comun
„Una dintre soluțiile pentru Iulia Maniu, dar care durează, e foarte bine că statul face autostrada de centură, probabil că o vom avea în doi ani. Una din soluții e să facem radiale, să prelungim anumite bulevarde care să ajungă la autostrada de centură. Una din ele e Bulevardul Timișoara, de lângă Iuliu Maniu, care se oprește cam la un kilometru, e un câmp, apoi linia de tren, apoi șoseaua de centură. Suntem în faza studiului de fezabilitate deocamdată pentru a prelungi acest bulevard. Jumătate din oamenii pe care îi vedeți că vor să iasă din București vor ieși pe Bulevardul Timișoara. Și avem zeci de astfel de ieșiri. Toate bulevardele mari pe care le cunoașteți”, a spus primarul Capitalei.
Întrebat dacă Podul Ciurel e o soluție, Nicușor Dan a răspuns: „Nu e o soluție. Acolo sunt două probleme mari. Trece pe lângă bazinele de apă, de unde noi bem apă potabilă. Avizul dat e departe de legalitate. Și a doua problemă e că noi vrem să revitalizăm Dâmbovița. Ceaușescu, că de acolo pornește proiectul cu prelungirea Ciurel, a numit proiectul „străpungerea A1, A2″, adică o largă autostradă prin mijlocul Bucureștiului care să treacă prin Piața Unirii și care să unească cele două autostrăzi pe care el le avea în cap, Pitești și Constanța. Asta e ceva ce nu se face”.
Citește și Nicușor Dan respinge ferm comasarea alegerilor: „Ar fi un atac la democrația din România”
De cât timp e nevoie ca oamenii să scape de problema termoficării și a traficului?
„De problema termoficării…în opinia mea, oamenii s-au relaxat. După ce iarna asta, cu mici excepții și cu 3-4 avarii majore care au ținut în total 10 zile. Noi am avut o medie de 99%, oameni satisfăcuți de serviciul nostru, deci nu mai suntem cu eram în 2020. Am văzut un sondaj cu oameni care cred că termoficarea a evoluat. Sunt cartiere întregi, de exemplu ravoha, unde problema asta nu mai există.
La trafic e mai complicat. După ce reabilităm liniile de tramvai, după ce avem autostrada de centură, după ce avem semaforizare inteligentă, va fi mai ușor”, a explicat primarul.