Părintele Calistrat Chifan a declarat că aterii nu au claritatea noțiunii de Dumnezeu, fapt pentru care aceștia nu trebuie să fie judecați sau condamnați.
Ateismul este respingerea credinței în existența unor zeități. Acesta reprezintă, de asemenea, opusul teismului, cea mai generală formă a credinței în existența a cel puțin unei zeități.
Cuvântul „ateism” provine din grecescul athos, care înseamnă „fără zeu/zeitate” și a fost utilizat ca termen peiorativ la adresa oamenilor care respingeau divinitățile venerate de majoritatea societății. Primii oameni care s-au identificat ca atei au trăiy în secolul al XVIII-lea.
Părintele Calistrat consideră că ateii, agnosticii sau negaționiștii nu ar trebui să fie jigniți, fiindcă ei nu au claritatea noțiunii de Dumnezeu. Preotul spune că aceștia nu au nici cunoașterea preactică, nici revelația, nici priceperea, nici descoperirea, nici înțelepciunea și nici înțelegerea conceptului de Dumnezeu.
„Agnosticii, ateii, negaționiștii să nu-i jignim, sunt oamenii care nu au claritatea noțiunii de Dumnezeu. Pe mine nu mă deranjează că cineva e ateu, e opțiunea lui. Deci eu nu pot fi cardiolog, că nu am Facultatea de Medicină, eu nu pot fi urolog, oncolog sau internist, pentru că nu am Facultatea de Medicină, așa și ateul. Neavând Facultatea de Teologie, nici cunoașterea practică, nici revelația, nici priceperea, nici descoperirea, nici înțelepciunea, nici înțelegerea, el nu știe nimic despre Dumnezeu, nu trebuie să îl condamn. E un om înafara ideei de Dumnezeu”, a spus părintele Calistrat pentru BZI LIVE.
Duhovnicul mai spune că, dintre toți ateii, ateul convins este cel care se evidențiază, pentru că aduce argumente pastristice, geologice, istorice, teologice, științifice, care neagă existența lui Dumnezeu.
„Am ateul convins, care vine și îmi aduce argumente: pastristice, geologice, istorice, teologice, științifice, în care neagă existența lui Dumnezeu, deși știința, la fiecare pas, la fiecare descoperire, arată cât de amplu și de adânc e Dumnezeu”, a adăugat părintele.
Citește și: Cum îţi alegi sfântul protector al casei. Părintele Calistrat Chifan îţi spune de ce trebuie să ţii cont
Părintele Calistrat spune că există nouă cete cereștipe pământ și nouă cete cerești în cer. n ierarhia pământească de jos se află ierarhia superioară (heruvimii, serafimii și tronurile), urmată de schimonahul, monahul și ierasoforul și apoi de creștinul botezat, ipodiaconul și citețul.
„Și mă întorc acum la cele nouă ceruri și de unde știm că sunt nouă, ne confirmă două lucruri: Dionisie Areopagitul ne vorbește de ierarhia cerească și bisericească, care este așezată în aceeași ordine. Avem nouă cete cerești în cer și avem nouă cete cerești pe pământ. În ierarhia pământească de jos avem ierahia superioară, cum ar fi heruvimii, serafimii și tronurile, arhiereu, preotul și diaconul. După aceea, în următoarea ierarhie avem așa: schimonahul, monahul și ierasoforul. Și apoi avem așa: creștinul botezat, ipodiaconul (slujitor al altarului mai mic) și citețul. Deci asta este ierarhia bisericească de jos, care este pe nivele duhovnicești”, a explicat părintele.