Ce știm despre lira turcească?

Când ne gândim la Turcia, ne imaginăm o țară cu o istorie veche de secole, destinații frumoase, bogăție culinară (în special în materie de dulciuri), alături de cafeaua sa uimitoare. Este adevărat că Turcia este o țară bogată din punct de vedere cultural, dar îi lipsește un aspect foarte important – stabilitatea economică.
Filip Stan
28 mai 2024, 12:50
Ce știm despre lira turcească?

Turcia se confruntă cu multe probleme, dar cea mai gravă este legată de stabilitatea monedei sale, lira turcească. De la introducerea sa pe 1 ianuarie 2005, lira a pierdut mai mult de 96% din puterea sa de cumpărare. De atunci, moneda s-a confruntat cu multiple provocări.

Să vedem cum am ajuns la colapsul lirei turcești, unde suntem acum și la ce ne putem aștepta pe termen scurt pentru această valută.

Cum am ajuns la o liră devalorizată?

Încă din august 1971, când președintele american Richard Nixon a rupt legătura dintre dolar și aur, toate monedele din întreaga lume au început să-și piardă puterea de cumpărare. Acest proces este cauzat de inflație. Inflația înseamnă crearea de bani prin tipărire și extinderea creditului.

Când cantitatea de bani într-o economie crește mai repede decât numărul de bunuri și servicii, banul își pierde valoarea. Acest lucru, la rândul său, duce la creșterea prețurilor. Prin urmare, creșterea prețurilor este consecința inflației. Și acest lucru se întâmplă peste tot în lume.

Din păcate, în Turcia fenomenul este mai pronunțat. Rata anuală a inflației pentru aprilie 2024 este de 69,8%, a treia cea mai mare inflație din lume. Aceste niveluri de inflație au fost cauzate de prea mulți bani creați din nimic.

Inflația produce o reacție în lanț de evenimente negative

Când se creează bani, cei care beneficiază cel mai mult de pe urma lor sunt primii utilizatori ai noilor bani. Acest lucru se datorează faptului că banii încă nu au intrat în economie, astfel încât prețurile rămân aceleași. Când guvernele creează mai mulți bani, au șansa de a cumpăra mai multe bunuri și servicii la prețurile curente. Până când banii ajung la oamenii de rând, ei și-au pierdut deja valoarea.

Pentru a menține beneficiile sociale ale oamenilor, pe măsură ce banii își pierd valoarea, guvernul trebuie să creeze și mai mulți bani pentru a plăti pentru aceleași bunuri și servicii pe care le oferă. Turcia experimentează acest fenomen de ani de zile.

Politizarea banilor

De obicei, când prețurile încep să crească prea repede, intervine banca centrală a țării respective. Autoritatea monetară mărește ratele dobânzilor, iar împrumuturile devin mai scumpe. Astfel, atât oamenii, cât și instituțiile își reduc cheltuielile. Aceasta este logica economică și asta se întâmplă de cele mai multe ori.

Din păcate, Turcia este diferită. Datorită puterii sale politice, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a constrâns Banca Centrală a Turciei din a majora rata dobânzii de mai multe ori de-a lungul ultimilor ani. Cel mai notabil caz a avut loc înainte de alegerile prezidențiale din mai 2023.

Chiar dacă lira era distrusă de o inflație de peste 40%, rata dobânzii de politică monetară era redusă de banca centrală de la 14% la 8,5%. Acest lucru a arătat cât de puternic este Erdogan și ce influență are chiar și asupra unei instituții presupus „politic independente” a țării, banca sa centrală.

Primele semne ale logicii economice

După realegerea sa, Erdogan a numit primul guvernator femeie la conducerea Băncii Centrale a Turciei, Hafize Gaye Erkan. Poziția ei de la început a fost să salveze țara de inflația devastatoare. Astfel, Banca Centrală a Turciei a început să majoreze ratele dobânzilor.

Din păcate, din cauza tipăririi continue de bani, nici măcar o rată a dobânzii de 40% nu a avut vreun efect în reducerea ratei inflației. Dimpotrivă, oamenii au început să se orienteze către alte monede, precum dolarul sau euro pentru tranzacțiile zilnice, sau chiar aurul.

Cererea de aur în Turcia a crescut atât de mult încât în 2023 banca centrală a început să-și vândă rezervele de aur pentru a satisface această cerere, dar și pentru a proteja lira de prea multă devalorizare față de metalul galben. Considerată vinovată pentru deteriorarea bunăstării oamenilor, Erkan a demisionat la sfârșitul lunii ianuarie 2024.

Ce urmează pentru lira turcească?

Noua liră turcească de astăzi a venit ca un înlocuitor pentru vechea liră turcească. Fiecare liră turcească de după 2005 a fost schimbată pentru 1.000.000 de lire turcești vechi. Până la această reevaluare din 2005, lira turcească era cea mai subevaluată monedă din lume.

Ținând cont de acest lucru, nu ar fi o surpriză să vedem Turcia să facă aceeași redenominare a monedei sale ca acum 20 de ani. Dar mai întâi, pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de bancnote cu nominale mai mari – prin urmare cu mai multe zerouri.

DailyBusiness
Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă vor fi construite
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Care ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Văru’ Săndel, dezvăluire tulburătoare: “Ceilalți au zis că glumește”
Capital.ro
Se blochează telefoanele mobile. NU mai pot fi folosite. Sute de mii de utilizatori au fost afectați
Playtech.ro
Adriana Bahmuțeanu, o nouă ipoteză despre moartea lui Silviu Prigoană. Asta l-a doborât. Cu ce probleme se confrunta omul de afaceri
DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Escrocherie cu Google Maps. Milioane de oameni în pericol. Ce este „sextortion”
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Ultimele două cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus afaceristul la restaurant, chiar înainte de a-și pierde viața
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
"L-am blestemat!" Cine este Tina, tânăra care a sărbătorit moartea lui Prigoană
substantial.ro
Trupe nord-coreene trimise în Rusia pentru a sprijini conflictul cu Ucraina
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia