Cum au românii grijă de bani. Cu toate că nu vrem să admitem, românii nu sunt cei mai străluciți la capitolul educație financiară. Într-o economie care trece prin dezechilibre majore, așa cum se întâmplă în prezent, în mintea noastră se nasc o multitudine de întrebări. Știrile alarmiste, pornite totuși de la un sânbure de adevăr, legat de falimentul iminent al băncilor, au băgat spaima în români. Acest sentiment de teamă, vine deja pe un fundament total instabil, al lipsei de informație cu privire la cum ar trebuie să ne gestionăm banii.
Citește și: Câți bani câștigă o femeie de serviciu în Capitală. Aceasta beneficiază de bonuri de masă
De teama că banca lor ar putea falimenta, tot mai mulți români iau în calcul să își retragă economiile din conturi, însă se lovesc de o întrebare, care, de altfel, este pertinentă, respectiv: Câți bani putem ține cash în casă?
Românii încep să își piardă încrederea în bănci și preferă să țină banii la saltea. Instituțile bancare oferă dobânzi mici și percep comisioane mari pentru administrarea banilor. Totuși, nici banii ținuți în casă nu sunt o opțiune tocmai bună, dat fiind că există riscul ca locuința să ne fie spartă de hoți.
În mod legal, în casă putem ține maximum 10.000 de euro, iar dacă această sumă este depășită, autoritățile au tot dreptul să pună întrebări cu privire la proveniența acestora. Nu orice își permite să se afle în posesia unei sume atât de mare de cash, însă este recomandat să dețineți un fond de urgență și unul de siguranță. Așadar, vă puteți asigura că beneficiați și de confort psihic, care vă poate ajuta să treceți mai ușor peste enenimentele neprevăzute.
Suma de 10.000 de euro este un reper și la nivel european. Practic, este vorba despre banii pe care îi poți scoate din UE fără declarație și totodată pragul de la care băncile raportează tranzacțiile clienților.
Toți călătorii care intră sau ies de pe teritoriul Uniunii au obligația de a completa o declarație de numerar atunci când au asupra lor 10.000 EUR sau mai mult (sau echivalentul în alte monede, obligațiuni, acțiuni sau cecuri de călătorie).