Ce sunet are pepenele necopt. Greşeala pe care o faci în piaţă. Cum alegi un pepene verde copt, dulce şi fără calorii multe

Pepenele roșu copt și gustos va avea un sunet gol, ca un ecou. Un alt indiciu care indică faptul că pepenele este numai bun de consumat este codița uscată. Există şi alte trucuri pe care le veţi descoperi în articolul următor.
Alina Costache
12 aug. 2023, 14:22
Ce sunet are pepenele necopt. Greşeala pe care o faci în piaţă. Cum alegi un pepene verde copt, dulce şi fără calorii multe

Sărac în calorii, pepenele e delicios, diuretic și te răcorește rapid într-o zi de vară. Suntem în acea perioadă a anului în care se găsește peste tot în piață. Cu toate că are multe beneficii pentru organism, acest fruct bogat în săruri minerale nu poate fi consumat, însă, de toată lumea. Ba mai mult, și felul în care îl alegem ține de iscusința noastră. Trebuie să fim atenți la culoarea, lui, la felul în care sună atunci când e lovit ușor, la codiță.

De fiecare data cand mergi la piata pentru a cumpara un pepene rosu, incerci sa-l alegi pe cel mai copt, cel mai dulce, cel mai cel. Cu totii vrem asta. In cazul in care nu vrei sa-i faci dop pentru a-l gusta, exista alte metode prin care poti sa alegi cel mai copt pepene rosu.

Un pepene care este copt va avea o greutate mai mare, chiar daca pare mai mic decat alti pepeni. Avand in vedere ca pepenii sunt 90% apa, un pepene care e greu pentru dimensiunea pe care o are va contine o cantitate mai mare de apa, un indicator foarte bun ca nu este sec in interior (adica copti dar vechi, trecuti).

Pepenele, ideal când vrei să slăbești

„Dacă ar fi să vorbim despre beneficiile pepenelui roșu trebuie să știm că aceste este un fruct bogat în vitaminele A, B6 şi C. În plus, datorită conținutului mare de apă pe care îl conține – nu mai puțin de 95% apă, pepenele este recomandat atât celor care vor să își curețe organismul, dar și celor care vor să mai scape de câteva kilograme în plus”, explică nutriționistul Wasim Nazer.

Pepenele conține fibre și calciu

Mai mult decât atât, este important să nu uităm despre licopen, acest pigment natural care îi conferă culoarea roșie absolut superbă. Ei bine, tocmai această substanță îl face să fie un foarte bun antioxidant, cu rol foarte important în reducerea colesterolului.

Pepenele roșu poate fi consumat cu încredere de pacienții cardiovasculari, oncologici, de bărbații care au probleme cu prostata. De asemenea, acest fruct conține fibre, proteine, calciu, acid folic, magneziu şi potasiu.

Diabeticii și persoanele diagnosticate cu pietre la rinichi trebuie să îl evite

La capitolul contraindicații, specialistul trage un semnal de alarmă. „Pacienții diabetici, cei care știu că au probleme cu pancreasul, pacienții diagnosticați cu pietre la rinichi, cei care au gastrită cronică, ulcer gastric, colită ori diaree trebuie să evite pe cât posibil consumul de pepene”, mai spune nutriționistul.

Ba mai mult, chiar și persoanele care nu se știu cu anumite afecțiuni trebuie să aibă grijă cum îl consumă dacă se confruntă cu dureri abdominale, balonare şi gaze instestinale ori afecţiuni ale sistemului digestiv.

Cum recunoaştem pepenele copt

În primul rând, culoarea este un semn important privind stadiul de creștere al pepenelui. Pepenii cruzi au o culoare verde vibrantă, cu suprafața „prăfoasă”, un pepene copt are culoarea mai închisă și textura mată.

De asemenea, este important să găsiți o pată de culoare galbenă intensă, care se formează în timpul perioadei de creștere. Acest lucru va indică faptul că pepenele a ajuns la maturitate.

Ce sunet are pepenele necopt

Al doilea test pe care un pepene copt și dulce trebuie să îl treacă este cel „al sunetului”. Acesta se face printr-un ciocănit ușor la suprafața pepenelui. Lubenița necoaptă sună a plin, întrucât reține mai multă apă decât cea ajunsă la maturitate. Pepenele roșu copt și gustos va avea un sunet gol, ca un ecou.

Un alt indiciu care indică faptul că pepenele este numai bun de consumat este codița uscată. Cumpărătorul trebuie să fie atent la acest detaliu, deoarece dacă codița este încă verde, acesta este un semn că lubenița este necoaptă. Cu cât este mai uscată codița pepenelui roșu, cu atât acesta este mai copt și mai zemos.

EXCLUSIV Virgiliu Stroescu: „Pepenele e foarte bun, dar, dacă mănânci prea mult, pancreasul explodează”

Virgiliu Stroescu avertizează în legătură cu fructele care conţin mult zahăr.  Pepenele roșu este un fruct ideal de vară, deoarece oferă hidratare și este revigorant. Dintre toate fructele pe care le cunoaștem, pepenele roșu conține cea mai mare cantitate de apă.

Acest fruct oferă săruri minerale, evidențiindu-se prin conținutul de magneziu și potasiu, însă conține și licopen, o substanță care joacă un rol important în neutralizarea radicalilor liberi și pe care o mai găsim în cantitate mare în roșii, dar și în alte fructe și legume de această culoare. Pe lângă magneziu și potasiu, pepenele roșu conține fibre, beta caroten și acid folic.

Pacienților care suferă de retenție de apă din cauza acidului uric ridicat din organism (inclusiv tensiune arterială mare) li se recomandă consumul de pepene roșu, pentru că stimulează diureza. Trebuie să se ia în considerare că două felii de pepene sunt echivalente cu un pahar mare de apă. Însă calitățile pepenelui roșu nu se opresc aici, fiind de ajutor, de exemplu, și la eliminarea deșeurilor din organism.

Nutriţioniştii au însă mari rezerve legate de pepenele roşu, mai ales dacă se depăşesc cantităţile. „Dacă mănânci numai pepene toată vara, după 3-4 luni ai ajuns la diabet. Pepenele e plin de zahăr. Pepenele în sine e foarte bun, dar dacă mănânci prea mult pancreasul explodează”, a spus mediucl Virgiliu Stroescu în exclusivitate la Punctul culminant, emisiune moderată de Victor Ciutacu la România TV.

Citește și EXCLUSIV Dr Virgiliu Stroescu, sfaturi pentru întărirea imunităţii. Lista alimentelor care nu trebuie să ne lipsească din meniul zilnic

Întrebat care pepene este mai bun pentru sănătate, roşu sau galben, mediucl Virgiliu Stroescu a declarat: „Păi fiecare dintre  ele are alte calităţi. Trebuie amestecate frumos, Dumnezeu a fost foarte grandoman în privinţa alimentaţiei”.

Cunoscuta nutriționistă Mihaela Bilic contrazice dieta cu pepene roșu: mai degrabă îngrașă și obosește ficatul

Virgiliu Stroescu nu este singurul nutriţionist care avertizează în legătură cu pepenele consumat în exces. Numeroase platforme online promovează dieta pepene roșu ca fiind o dietă-minune, care îi ajută pe cei care o urmează să scape de kilogramele în plus. Cu toate acestea, beneficiile acestei diete văzută de mulți ca fiind o alternativă la metodele de slăbit, sunt contrazise de cunoscuta nutriționistă Mihaela Bilic.
Astfel, una dintre metodele promovate pe internet privind dieta cu pepene roșu prevede consumul mai multor kilograme de pepene roşu pe zi.

Această dietă cu pepene roşu, conform respetivelor publicații, funcţionează pe acelaşi principiu ca mono-dieta. Cunoscută și ca şi dietă disociată, mono-dieta constă în consumarea unui singur aliment pe zi. Nutriționista a contrazis însă eficiența acestei metode.

„Pepenele mai degrabă îngrașă și obosește ficatul, pentru că are apă cu fructoză, care se metabolizează doar în ficat, nu poate fi consumat prin mișcare”, a declarat aceasta. Mai mult, aceasta afirmă faptul că dieta cu pepene roșu este asemănătoare unei cure detox, dar de fapt persoanele care o urmează bombardează ficatul cu multă fructoză.

EXCLUSIV| Doctorul Virgiliu Stroescu, semnal de alarmă pentru români: ”Dumnezeu ne-a dat fructe, legume, carnea nu este un aliment sănătos”

Astfel, spune Mihaela Bilic, pepenele, cireșele și strugurii sunt cele trei exemple de fructe care în loc să ne răcorească și să ne slăbească, ne aduc multă fructoză în organism.

Nutriționista atrage însă atenția că acest lucru nu înseamnă că nu avem voie să mâncăm pepene roșu. Prin urmare, explică aceasta, putem să mâncăm o felie de pepene în loc de masa de prânz, dar dacă am mâncat tot pepenele și așteptăm să slăbim și organismul să ne mulțumească, nu o să se întâmple acest lucru.

„Atenție mare, pepenele se mănâncă cu felia”, a punctat specialista, făcând aluzie la persoanele care cred că vor slăbi dacă consumă cantități mari de pepene roșu.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?