Probabil că mănânci căpşuni și ți-au atras atenția micile puncte de pe acestea, însă căpșunile sunt pline de surprize, sau mai degrabă acoperite de ele, deoarece acele puncte alb-gălbui nu sunt, de fapt, semințe, conform IFL Science.
Acele „accesorii“ ale căpșunilor se numesc achene și sunt de fapt fructele plantei. Fiecare conține o singură sămânță în interior. Termenul „achene” se referă de fapt la fructe uscate simple. Ele sunt produse de multe specii diferite de plante cu flori, inclusiv quinoa, hrișcă și canabis.
Capsunele sunt fructe agregate din punct de vedere tehnic, din familia Rosaceae. În această categorie intră și zmeura și murele și toate aparțin aceleiași familii cu trandafirii.
Termenul „bob” este vag în sensul că orice fruct comestibil, cărnos, care conține semințe, poate fi denumit bob. Pentru a fi clasificat la boabe, fructul trebuie să conțină mai multe semințe și să fie alcătuit din:
Cei mai mulţi care consumă căpșuni crede că acele puncte albe sunt semințe. În realitate, aceste puncte nu sunt semințe, ci sunt la rândul lor alte fructe.
Punctele albe de pe căpșuni se numesc achene. Fiecare punct conține câte o sămânță, iar fiecare căpșună are cel puțin 200 de achene. Aceste achene sunt o sursă importantă de fibre, iar printre plantele care le mai conțin se numără quinoa, ranunculul sau hrișca.
Anchenele iau naștere pe suprafața căpșunile atunci când floarea de căpșun este polenizată. În urma procesului de fertilizare, apar aceste mici fructe albe pe care mulți români le confundă cu niște semințe.
Pe cât de banale pot părea, pe atât de complexe pot fi căpșunile. În primul rând, este important să știi că aceste fructe nu își țin semințele în exterior. Semințele sunt ascunse în anchene și, tocmai de aceea, multe persoane n-au văzut în viața lor o sămânță de căpșună.
În al doilea rând, potrivit botaniștilor, căpșunile sunt ”fructe false”. Pentru a se înmulți, acestea nu se bazează pe semințe. Căpșunile produc stoloni, aceste tulpini care ies din planta mamă. După ce prind rădăcini, se dezvoltă o nouă plantă.
Căpșunile nu doar că sunt unele dintre cele mai delicioase fructe, dar reprezintă și o sursă de antioxidanți. Aceste fructe sunt bogate în vitamina C, polifenoli și flavonoide care țin stresul oxidativ departe de organism.
Potrivit specialiștilor, introducerea căpșunilor în alimentație susține sănătatea inimii. Acestea reduc tensiunea arterială, scad nivelul de colesterol ”rău” și îmbunătățesc funcția vaselor de sânge.
Fiind fructe bogate în fibre, căpșunile te ajută să îți menții greutatea ideală. Căpșunile sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că reprezintă gustarea ideală pentru controlul apetitului.
Primele căpșune românești au început să fie recoltate din solariile producătorilor locali și au ajuns direct pe tarabe, însă prețul acestora este mai mare față de anul trecut. Dacă anul trecut căpșunile au ajuns pe piață mult mai devreme, vremea rece din ultima perioadă a întârziat recolta din acest an, influențând astfel prețul.
În prezent, un kilogram de căpșune se vinde direct de la producători cu 35 de lei, mai mult decât în 2024, când prețul era de 30 de lei/kg. În piețele din orașe, însă, prețul poate ajunge aproape dublu, ceea ce face ca aceste fructe să fie inaccesibile pentru mulți cumpărători.
Citește și: Prețurile au luat-o razna. Cât costă un kilogram de spanac la tarabele din piață
Vremea rece din a doua jumătate a lunii martie și începutul lunii aprilie a afectat negativ producția de fructe și legume. Temperaturile scăzute au întârziat coacerea căpșunilor, explicând astfel prețul ridicat la care sunt vândute în prezent.
„A fost primăvara foarte geroasă și am avut mult de muncă pentru a le crea condiții. Le acopeream cu 3 rânduri de agril, cu tunuri de căldură ca să nu se ducă florile”, explică Cristian Tecșilă, unul dintre producătorii care au reușit să aducă primele căpșuni pe piață, pentru KanalD.
Eforturile depuse de agricultori au dat roade, iar fructele obținute sunt de calitate: dulci și aspectuoase. „Anul trecut le-am vândut cu 30 lei/kg, anul acesta cu 35 lei/kg.”, a mai adăugat producătorul.
Cei care așteaptă un preț mai accesibil pentru căpșuni vor trebui să mai aștepte. Căpșunele sunt un fruct de sezon foarte căutat în piețele bucureștene, iar în acest moment prețul unei caserole ajunge la 10 lei. Aceste căpșune vin din Grecia și sunt apreciate pentru dimensiunea lor mare, aspectul atrăgător și gustul dulce intens. Cu toate acestea, prețul lor a generat discuții între clienți, unii considerând că prețul este prea mare pentru fructele de sezon, în timp ce alții sunt dispuși să plătească pentru calitatea acestora, scriu editorii de la kanald.ro.
Căpșunele cultivate în câmp nu sunt încă suficient dezvoltate din cauza temperaturilor scăzute, iar agricultorii estimează că acestea vor ajunge în piețe abia în primele două săptămâni din luna mai. Atunci, o ofertă mai mare ar putea influența prețurile.
Spre deosebire de 2024, când primele căpșuni românești au apărut pe piață la începutul lunii aprilie, în 2025 costurile ridicate ar putea face ca accesul multor români la aceste fructe de sezon să fie limitat.