Dronele care vor intra în posesia Forţelor Aeriene Române sunt avioane fără pilot, controlate de la un centru de comandă aflat la sol. Au o arie de zbor de câteva sute de kilometri. Ele sunt folosite din anii ’70, de către Armata SUA, din timpul Războiului din Vietnam, însă cu adevărat au intrat în funcţiune din 2004, atunci când ele au fost trimise în Pakistan.
La fel ca avioanele, dronele sunt de mai multe tipuri: de recunoaştere, de luptă, tip cargo, de spionaj, de suport militar. Cele de recunoaştere sunt cele mai întâlnite drone, dar şi cele mai ieftine. Au camere video şi sunt trimise în teren, astfel încât piloţii militari să ştie cu ce au de-a face. Despre dronele de luptă se spune că în perioada 2004-2012, în timpul când au fost trimise în pakistan, ele ar fi făcut aproximativ 3.000 de victime.
Practic, dronele pot fi folosite în toate zonele periculoase, acolo unde piloţii nu ar fi bine să ajungă, din cauza riscurilor la care se expun. Pot aduce inclusiv medicamente, hrană, muniţii sau arme, însă costurile lor sunt de ordinul zecilor de milioane de euro.