Săbii-baston, explozibili inerţi, pistoale încărcate şi o… ghioagă de inspiraţie medievală – sunt doar câteva exemple de pe lista făcută cunoscută de Administraţia americană pentru securitatea transporturilor (TSA), care şi-a prezentat vineri bilanţul pe 2013 al obiectelor periculoase sau ciudate descoperite în bagajele călătorilor pe aeroporturile din SUA.
Astfel, agenţii TSA au interceptat anul trecut la punctele de control din 205 aeroporturi, cu ajutorul detectoarelor de metale şi al dispozitivelor de scanare corporală, un număr de 1.813 arme de foc, dintre care 1.477 erau încărcate. În total, în 2013 au fost controlat aproape 639 de milioane de pasageri.
Atlanta, cel mai mare aeroport din lume ca număr de pasageri, se află pe primul loc din acest punct de vedere cu 111 arme descoperite în 2013, între care un pistol încărcat cu opt gloanţe ataşat pe piciorul unui pasager, care a fost ulterior arestat de poliţie.
Pe aeroportul din Boston, agenţii de securitate au reperat o puşcă sub formă de piese detaşate ascunse în cusăturile unei genţi.
Mai mult, s-au găsit explozibili inerţi care au determinat declanşarea de alerte, pentru că, explică TSA, „nu se poate şti dacă sunt adevăraţi sau jucării ori replici, până nu intervin geniştii”.
Lista este lungă şi mai cuprinde, între altele, o falsă vestă pentru atentate sinucigaşe, detonatoare pentru explozibil C4, muniţie pentru bazooka din Al Doilea Război Mondial – toate în stare inertă – , dar şi o largă gamă de arme albe între care pumnale, săbii, macete, un cuţit disimulat în pieptăn şi chiar un cuţit ascuns într-un card de credit.
La secţiunea lucruri bizare colectate din bagajele călătorilor se numără o ghioagă descoperită în bagajul de mână al unui pasager la Chicago şi mai multe fragmente de craniu uman găsite în vase de lut într-un bagaj înregistrat pe aeroportul din Fort Lauderdale (Florida).
Lista de „trofee” însoţită de fotografii poate fi consultată pe site-ul TSA, la adresa http://blog.tsa.gov/2014/01/tsa-blog-year-in-review-2013.html, notează AFP, citată de Agerpres.
În SUA, armele de foc pot fi transportate cu avionul, dar trebuie să fie descărcate şi puse în bagajul pentru cală.