Ce sunt obligați să facă pensionarii până la 31 martie, ca să nu piardă pensia și bonusul de 400 lei din aprilie

Luna viitoare, pensionarii vor primi pensia, dar cei cu venituri mai mici de 2.574 de lei vor beneficia și de un bonus de 400 de lei. Pensionarii stabiliți în străinătate trebuie să se asigure că transmit la timp certificatul lor de viață pentru a evita întârzierile la plata drepturilor lor. Cei 400 de lei sunt virați pe card o dată cu pensia.
Mircea Filipescu
20 mart. 2025, 14:04
Ce sunt obligați să facă pensionarii până la 31 martie, ca să nu piardă pensia și bonusul de 400 lei din aprilie

Ajutorul de 400 de lei acordat de stat pentru românii cu pensii mici este luat inclusiv de pensionarii din diaspora. Pentru aceasta, ei trebuie să depună până la data de 31 martie 2025 un certificat de viață. Dacă nu trimit certificatul de viața până pe 31 martie, ei nu vor primi nici pensia, nici ajutorul de 400 de lei avertizează editorii de la newsweek.ro.

Conform noii Legi a pensiilor, care a intrat în vigoare pe 1 septembrie 2024, certificatul trebuie depus de 2 ori pe an.

Citește și: Formula de recalculare a pensiei ar fi neconstituțională, susțin românii. Pragul de 25 de ani la puncte bonus, ilegal

Certificatul se trimite în perioada 01 ianuarie – 31 martie, pentru prima verificare din cursul unui an calendaristic și în perioada 01 iulie – 30 septembrie, pentru a doua verificare.

După cum și numele o indică, certificatul de viață este documentul care confirmă faptul că beneficiarul de pensie este în viață și trebuie transmis autorităților române până cel târziu în data de 31 martie, respectiv până data de 30 septembrie a fiecărui an.

Casa Nationala de Pensii Publice din Romania (CNPP) a stabilit apoi, prin Ordinul 874/2024, modelul certificatului de viață, care poate fi descărcat de la finalul articolului.

Atenție! Certificatul de viață trebuie semnat de pensionar în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz.

Aceste autorități pot fi instituţii de asigurări sociale, de asigurări de pensii, autorităţi administrative locale, notari publici de pe teritoriul statului de domiciliu sau de reşedinţă. Conform legii, certificatul de viață trebuie transmis de pensionarul nerezident din proprie inițiativă.

În cazul în care pensionarii din străinătate nu respectă cele două termene pentru transmiterea certificatului de viață (31 martie și 30 septembrie), plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare.

Pe de altă parte, reluarea plății pensiei se face de la data suspendării, dacă beneficiarul nerezident prezintă certificatul de viață după expirarea termenelor amintite.

Atenție! Casele de pensii nu mai trimit formularele către pensionari

Casele de pensii nu mai trimit formularele către pensionari ca să le completeze și să le trimită. Astfel, fiecare beneficiar trebuie să descarce certificatul de pe site-ul CNPP sau al casei teritoriale de pensii și să-l completeze și să îl trimită în timp util.

Transmiterea certificatului de viață către casa teritorială de pensii se poate face prin orice mijloace de comunicare, respectiv poștă, fax, e-mail, datele de contact care se regăsesc pe site-urile oficiale ale respectivelor instituții și pe site-ul CNPP.

Certificatul trebuie să poarte semnătura unei autorități pentru a fi recunoscut de Casa de Pensii.

Potrivit legislației, certificatul de viață poate fi semnat de:

– Autorități administrative

– Avocați

– Medici de familie

– Funcționari bancari

– Reprezentanți ai primăriilor

Deși funcționarii autorităților străine (nu românești în altă țară) nu sunt obligați să semneze documentul, primăriile acceptă de obicei aceste solicitări.

Certificatul de viață se utilizează exclusiv în cazul pensionarilor nerezidenți care încasează pensia în conturi bancare din străinătate sau din România și nu au mandatari desemnati cu procură specială care au obligația, conform procurii speciale, să anunțe casele de pensii din România despre orice schimbare survenită în ceea privește situația pensionarului (ex. deces, schimbare adresă de domiciliu etc.).

Citește și: Taxa pe care toți românii sunt obligați să o plătească: reglementări și aplicabilitate

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte