Această obligație prevăzută de lege îi vizează pe românii care au centrală termică, indiferent dacă locuiesc la bloc sau la casă. Ei sunt obligați, periodic, să facă revizia tehnică a centralei, cu scopul de a stabili gradul de uzură al acesteia și de a preveni defecțiunile.
Costul unei astfel de revizii nu este deloc neglijabil – câteva sute de lei -, însă operațiunea este necesară pentru a evita probleme ulterioare, inclusiv amenzile uriașe stipulate de lege pentru românii care nu respectă această obligație.
În general, se recomandă ca revizia să fie făcută înainte de începutul sezonului rece și doar de persoane autorizate. La revizie, sunt verificate toate componentele centralei, de la pompă până la schimbătorul de căldură.
Fără revizie, există riscul unor defecțiuni cum ar fi aceea, foarte frecventă, a neîncălzirii apei din centrală. Un alt beneficiu al reviziei și întreținerii centralelor pe gaz este reducerea facturilor de energie din gospodărie, deoarece o instalație care funcționează în parametri normali va folosi mai puțin combustibil pentru încălzirea apei și, implicit, a casei.
Costul unei revizii este, de regulă, 300 de lei, la care se pot adăuga bani pentru curățarea chimică a centralei sau a caloriferelor. Pentru centralele vechi, din fontă, costurile reviziei obligatorii pornesc de la 400 de lei.
Legea 123/2012 și normele tehnice NTPEE-2008 arată clar ce sunt obligați să facă românii în calitate de consumatori de gaz.
Românii care nu se conformează prevederilor legale riscă amenzi de până la 100.000 de lei, notează newsweek.
Tot Legea 123/2012 prevede închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă pentru ”deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale furnizate”.
Citește și Pensii ianuarie 2025. Anunţul aşteptat de 5 milioane de pensionari, vin banii pe carduri!