Fără a fi proeminente și netede, ele nu pot fi pipăite. Multe persoane încep să aibă aceste pete de bătrânețe încă din jurul vârstei de 25 de ani, dar ele apar de regulă de la 40 de ani în cele mai multe cazuri.
Se numără printre efectele normale ale îmbătrânirii. Faptul că ne expunem pe o perioadă îndelungată la radiații ultraviolete intense favorizează apariția petelor de bătrânețe. Cu cât e pielea mai expusă la soare, cu atât cantitatea de melanină va crește. Odată ce înaintăm în vârstă, metabolismul devine mai lent, iar pigmentul se răspândește pe stratul superficial al pielii, sub formă de pete neregulate.
Foarte mulți se întreabă dacă aceste pete sunt periculoase. Poate că nu sunt foarte estetice, însă ele sunt inofensive și apariția lor e absolut firească. Înainte de a îndepărta o astfel de pată, dermatologul ar trebui să se asigure că nu e vorba de un cancer de piele, de o pată hepatică sau aluniță. Dermatologul reușește să pună diagnosticul folosind un microscop special cu iluminare directă. În acest fel reușește să investigheze structura superficială a pielii cu ajutorul lui.
Citește și Ceaiurile care fac minuni pentru ficat. Se beau dimineaţa, pe stomacul gol
Desigur, există și varianta eliminării petelor de bătrânețe. Cremele decolorante pot să facă petele să se deschidă la culoare. Într-adevăr, ele nu trebuie aplicate mereu fiindcă e o metodă destul de costisitoare. Substanțele de albire pot să provoace și inflamații. Sunt câteva procedee care elimină petele brune prin îndepărtarea stratului. Unul e abraziunea mecanică și un altul constă în desprinderea stratului cutanat amintit cu acizi organici.
Iată metodele naturiste de a elimina petele de bătrânețe:
Zeama de lămâie
Aplică zeamă de lămâie că atare pe față sau dilueaz-o cu apă de trandafiri, dacă tenul tău este sensibil și las-o să acționeze o jumătate de oră, după care clătește cu apă călduță și hidratează tenul. Repetă procedura de 3 sau 4 ori pe săptămână.
Lapte bătut și suc de roșii
Amestecă două linguri de lapte bătut cu una de suc proaspăt de roșii și omogenizează amestecul. Aplică-l pe față, lasă-l să acționeze timp de 10 minute și clătește. Repetă tratamentul de 2 ori pe zi, zilnic, până când ajungi la efectele dorite. Acest tratament exfoliază și hidratează profund, așa că este potrivit pentru orice tip de ten.
Masca din cartof ras
Rade mărunt un cartof crud de dimensiuni mici și amestecă-l cu o linguriță de miere. Aplică masca și las-o să acționeze un sfert de oră, după care clătește cu apă călduță. Poți repeta tratamentul de 3-4 ori pe săptămână.