Vă prezentăm și un ‘calendar’ cu cele mai cunoscute ploi de stele pe care le puteți vedea și voi atunci când cerul este senin.
Cu siguranță, încă de când erați mici ați observat cel puțin o dată o stea căzătoare și v-a fascinat apariția ei luminoasă pe cerul nopții. Dacă ați fost mai norocoși sau documentați ați ‘vânat’ chiar o ploaie de stele, mai științific denumită ‘curent de meteori’, pe parcursul căreia puteți vedea obiectele luminoase în mișcare pe cerul nopții cu o frevență mai mare.
Dar, ce sunt ploile de stele mai exact? Atunci când traiectoria Pământului intersectează orbita unor comete, apare fenomenul de ‘ploaie de meteori’ sau ‘ploaie de stele’ în termeni populari. Aceste ‘ploi’ sunt cauzate de fluxuri de corpuri cosmice numite meteoroizi care intră în atmosfera Pământului la viteze extrem de mari.
Deși ‘dâra’ de lumină pe care o lasă pe cer este puternică, în general meteoroizii au dimensiuni reduse, cu diametrul cuprins între 10 și 0,0001 metri, motiv pentru care și ard foarte repede, fără să atingă suprafața Pâmântului.