Românii fac față tot mai greu cererilor statului român în ceea ce privește taxarea și impozitarea. Dintr-un salariu brut din care se scade impozitul pe venit și contribuțiile sociale de sănătate și pensie, salariații nu rămân cu foarte mulți bani la final.
Citește și: Guvernul pregătește noi taxe pentru români. Care sunt cele două scenarii propuse de PSD și PNL
Potrivit unor calcule făcute de Antena 3, se constată că aproximativ 60% din salariul brut al unui angajat român este direcționat către stat. Specialiștii s-au raportat în acest sens la un salariu mediu net de 3.972 lei, rotunjit la 4.000 lei. Astfel, taxele și impozite care merg automat la stat sunt următoarele:
Urmează și taxele lunare, adică TVA-ul de 19% pe alte produse, printre care carburanți, alcool, tutun, alimente, igienă și facturi.
Potrivit studiilor, se estimează că un român cheltuie, în medie, aproximativ 30% din veniturile sale pentru produse alimentare, adică aproximativ 1.300 de lei dintr-un salariu de 4.000 de lei. Dacă se aplică și TVA-ul redus de 5%, reiese că aproximativ 65 de lei merg tot la stat ca sub forma taxei pe valoare adăugată. Pentru produsele de igienă se vor aloca 500 de lei, cu TVA de 19%, adică 95 lei.
Alcoolul și sucurile cu acid sunt supuse unui regim special de taxare, plus accize. La o cheltuială de aproximativ 200 de lei pe aceste produse, TVA-ul ar fi de aproximativ 38 de lei iar accizele ar ajunge la circa 60 de lei. Tot aici se încadrează și consumul de tutun. Pentru o sumă de 500 de lei cheltuiră lunar pe țigări, la care se aplică un TVA de 19%, va rezulta suma de 95 de lei, plus acciza de 21 de lei.
Șoferii ce dețin o mașină vor fi nevoiți să cheltuie în jur de 600 de lei pe carburant, iar din această sumă, 19% se vor duce tot la stat, sub formă de TVA, adică 114 lei, iar alţi 163 de lei, accize. Astfel, dintr-o alimentare în valoare de 600 de lei, 277 de lei merg către stat.
În ceea ce privește facturile, pentru una de 100 de lei la electricitate, TVA-ul va fi tot de 19%, plus accize, ceea ce însumează aproximativ 20 de lei. Dacă raportarea s-ar face la o factură de 350 de lei pentru gaze naturale, TVA-ul ar ajunge la 80 de lei. Pe lângă acestea, se pot deduce taxe de circa 10 lei și pentru facturile de telefonie, cablu şi alte servicii. La toate acestea se adaugă şi impozitele locale, impozitele pe case şi maşini, dar şi taxele pentru servicii publice. Astfel, din salariul net de aproximativ 4.000 de lei, aproape 1.000 de lei merg către stat.
Într-un alt caz, dintr-un salariu mediu brut de 6.789 lei, peste 3.800 de lei ajunge la statul român, adică aproximativ 60% din suma brută.
Citește și: Marcel Boloș, anunț de ultimă oră! Categoria de români care scapă de taxe