Ce taxe plăteşti la stat dacă închiriezi un apartament sau o casă. Cum s-a schimbat legea în 2024

În România, încasările din chirii sunt supuse unor reguli și impozite specifice, iar din 2024 au fost introduse modificări semnificative în acest sens. Cosmin Dumitrașcu, expert contabil, a oferit detalii esențiale despre noile reglementări.
Filip Stan
04 apr. 2024, 14:13
Ce taxe plăteşti la stat dacă închiriezi un apartament sau o casă. Cum s-a schimbat legea în 2024
Ce taxe plăteşti la stat dacă închiriezi un apartament sau o casă. Cum s-a schimbat legea în 2024

Ce taxe plăteşti la stat dacă închiriezi un apartament sau o casă. Înainte, proprietarii aveau opțiunea de a alege între sistemul real de impozitare, bazat pe bonuri, facturi sau alte documente, și sistemul forfetar. În 2024, însă, s-a decis trecerea la un impozit forfetar de 20%, comparativ cu 40% înainte. Această schimbare implică o creștere a impozitului efectiv plătit, ajungând acum la 8%.

„În situația în care închiriam, anul trecut era în felul următor. În 2023, puteai să optezi pentru sistemul real și, pe baza bonurilor, sau a facturilor, sau a plăților pe care tu le înregistrai, puteai să îți optimizezi taxarea. Cu alte cuvinte, să îți scazi cheltuielile. Vine noul sistem de impozitare care spune în felul următor. Că trebuie să renunțăm la această aplicabilitate, la acest sistem de impozitare și oferim mediului 20% cotă forfetară. Ce înseamnă cotă forfetară? Înseamnă acea uzură a casei pe care fiecare dintre noi o avem. Până la decembrie 2022 era o cotă forfetară de 40%. Cu alte cuvinte, impozitul în realitate era de 6%. Acum, cota forfetară fiind de 20%, impozitul în realitate este de 8%”, a afirmat Cosmin Dumitrașcu la emisiunea iThink de la Antena 3.

Citeşte şi: ANAF anunţă încasări peste aşteptări în primul trimestru al anului. Singura direcţie sub plan este cea de „mari contribuabili”

Societățile care închiriază proprietăți rețin acum un impozit de 8%, pe care îl virează către stat. În plus, proprietarii trebuie să completeze și să depună o declarație unică pentru a achita contribuția la sănătate, în cazul în care veniturile lor depășesc anumite limite. În cazul în care închirierea se face între persoane fizice, acestea trebuie să depună și ele declarația unică pentru a-și achita impozitul și contribuția la sănătate.

„Ce se întâmplă în situația în care avem de a face cu această reținere de impozit a societăților, care sunt mai departe obligate să dea către bugetul de stat? Societățile rețin impozitul, acela de 8%, îl dau mai departe către bugetul de stat printr-o declarație specifică și mai departe, în situația în care proprietarul are depășit venitul de 6,12 sau 24 de salarii, mai trebuie să depună declarația unică prin care achită sănătate mai departe către bugetul de stat. Deci odată plătește firma și pe de altă parte plătește persoana fizică”, a mai explicat expertul contabil.

Citeşte şi: Vouchere virtuale pentru români. Se acordă Card de masă, Card de vacanță, Card cultural și Card cadou în 2024

„În situația în care contractul de chirie este strict între persoană fizică și persoană fizică, atunci nu rămâne decât să se depună declarația unică prin care declară impozitul și contribuția la sănătate.  Oricum, într-adevăr, una peste alta, tot i se reține, tot el plătește. Numai că în situația în care discutăm de o firmă, reține impozitul și îl virează mai departe către ANAF, către Administrația Finanțelor Publice, în ideea în care beneficiază mai devreme de acești bani, prin declarația unică, având în vedere că termenul este 25 mai, anul viitor, impozitul îl achită proprietarul abia la scadență în momentul respectiv”, a mai spus Cosmin Dumitrașcu.

Schimbările legislative au dus la o mai mare responsabilitate fiscală atât pentru firme, cât și pentru persoanele fizice care obțin venituri din închirieri. Este important ca proprietarii să fie conștienți de obligațiile lor și să își îndeplinească corect toate cerințele fiscale impuse de noua legislație.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Municipiul din România care a devenit tot mai atractiv pentru familiști. Localnicii au numai cuvinte de laudă: “Avem acces la orice, e frumos, curat, oamenii sunt drăguți”
Capital.ro
A murit un nume imens. A fost un monstru sacru. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Vin ninsorile, scad și temperaturile. Schimbare bruscă de vreme
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul cocoș din România vopsit profesionist, scos la licitație pentru 5.000 € (VIDEO cu Vanessa)