Ce taxe plăteşti la stat dacă închiriezi un apartament sau o casă. Înainte, proprietarii aveau opțiunea de a alege între sistemul real de impozitare, bazat pe bonuri, facturi sau alte documente, și sistemul forfetar. În 2024, însă, s-a decis trecerea la un impozit forfetar de 20%, comparativ cu 40% înainte. Această schimbare implică o creștere a impozitului efectiv plătit, ajungând acum la 8%.
„În situația în care închiriam, anul trecut era în felul următor. În 2023, puteai să optezi pentru sistemul real și, pe baza bonurilor, sau a facturilor, sau a plăților pe care tu le înregistrai, puteai să îți optimizezi taxarea. Cu alte cuvinte, să îți scazi cheltuielile. Vine noul sistem de impozitare care spune în felul următor. Că trebuie să renunțăm la această aplicabilitate, la acest sistem de impozitare și oferim mediului 20% cotă forfetară. Ce înseamnă cotă forfetară? Înseamnă acea uzură a casei pe care fiecare dintre noi o avem. Până la decembrie 2022 era o cotă forfetară de 40%. Cu alte cuvinte, impozitul în realitate era de 6%. Acum, cota forfetară fiind de 20%, impozitul în realitate este de 8%”, a afirmat Cosmin Dumitrașcu la emisiunea iThink de la Antena 3.
Societățile care închiriază proprietăți rețin acum un impozit de 8%, pe care îl virează către stat. În plus, proprietarii trebuie să completeze și să depună o declarație unică pentru a achita contribuția la sănătate, în cazul în care veniturile lor depășesc anumite limite. În cazul în care închirierea se face între persoane fizice, acestea trebuie să depună și ele declarația unică pentru a-și achita impozitul și contribuția la sănătate.
„Ce se întâmplă în situația în care avem de a face cu această reținere de impozit a societăților, care sunt mai departe obligate să dea către bugetul de stat? Societățile rețin impozitul, acela de 8%, îl dau mai departe către bugetul de stat printr-o declarație specifică și mai departe, în situația în care proprietarul are depășit venitul de 6,12 sau 24 de salarii, mai trebuie să depună declarația unică prin care achită sănătate mai departe către bugetul de stat. Deci odată plătește firma și pe de altă parte plătește persoana fizică”, a mai explicat expertul contabil.
„În situația în care contractul de chirie este strict între persoană fizică și persoană fizică, atunci nu rămâne decât să se depună declarația unică prin care declară impozitul și contribuția la sănătate. Oricum, într-adevăr, una peste alta, tot i se reține, tot el plătește. Numai că în situația în care discutăm de o firmă, reține impozitul și îl virează mai departe către ANAF, către Administrația Finanțelor Publice, în ideea în care beneficiază mai devreme de acești bani, prin declarația unică, având în vedere că termenul este 25 mai, anul viitor, impozitul îl achită proprietarul abia la scadență în momentul respectiv”, a mai spus Cosmin Dumitrașcu.
Schimbările legislative au dus la o mai mare responsabilitate fiscală atât pentru firme, cât și pentru persoanele fizice care obțin venituri din închirieri. Este important ca proprietarii să fie conștienți de obligațiile lor și să își îndeplinească corect toate cerințele fiscale impuse de noua legislație.