Autoritățile ne recomandă să menținem temperatura din casă la un nivel mai scăzut iarna aceasta pentru a face economie la resurse. În această situație, specialiștii din domeniul medical vin cu sfaturi în ceea ce privește temperatura potrivită pe care trebuie să o ai în casă.
În cazul familiilor cu mai mulți membri, situația este mai complicată, pentru că e greu să deizi ce temperatură este potrivită pentru fiecare membru. Există câteva reguli cărora trebuile să le acordați atenție. Cea mai comfortabilă temperatură variază în funcție de preferințele personale. de sezon și de locuință.
Majoritatea oamenilor consideră că uun interval de 20-24 de grade Celsius este cel mai sănătos și potrivit. Dacă nu sunteți siguri în ceea ce privește această situație, Organizația Mondială a Sănătății are câteva criterii pentru ceea ce constituie o temperatură sănătoasă a camerei.
Citește și: Cum să reduci factura la gaze cu 30%. La ce temperatură trebuie să setezi centrala noaptea
Potrivit OMS, un adult îmbrăcat corespunzător, considerat normal și sănătos, ar trebuuie să se simtă confortabil într-o încăpere unde temperatura este de aproximativ 18 grade Celsius. Cei ce sunt predispuși la probleme respiratorii sau alergii nu trebuie să seteze niciodată termostatul sub 16 grade Celsius.
Persoanele cu handicap, în vârstă sau foarte tinere trebuie să trăiască cu temperaturi de cel puțin 20 de grade Celsius.
Pentru a menține un echilibru între confort și menținerea facturilor cât mai scăzute, temperatura potrivită ar fi de 20 de grade Celsius.
Reglarea constantă a termostatului utilizează mai multă energie decât alegerea unei temperaturi și menținerea acesteia acolo unde vă simțiți cel mai bine.
Un alt factor important este izolația casei care, dacă este făcută așa cum trebuie, ține căldura mai mult timp și o pierde mai greu, astfel făcând reîncălzirea mai rapidă. O izolație slabă a unei case cu uși și ferestre vechi ar putea pierde mai rapid din energia termică.
Dacă în locuință este și un bebeluș, atunci în camera acestuia temperatura nu trebuie să fie dusă la extreme. Încălzirea camerei unui nou-născut este recomandat să fie cuprinsă între 16 și 20 de grade, nici mai mult, nici mai puțin.
Pentru vârstnici, principalele zone de locuit ar trebui menținute la 21 de grade, o temperatură de peste 24 de grade crescând pentru aceștia riscul de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.