Expiră sau nu apa îmbuteliată? Din punct de vedere legal, apa îmbuteliată nu expiră niciodată, deşi are are un termen de valabilitate notat pe sticlă sau pe capac, scrie Fanatik. Ei bine, termenul de valabilitate marcat pe sticlă are o semnificație importantă. Acesta nu indică degradarea apei propriu-zise, ci a recipientului care o conține!
Citeşte şi: Pericolul mortal din apa plată la sticlă de plastic. De ce trebuie să o eviţi şi cum o înlocuieşti
Sticla de plastic (PET) poate elibera substanțe toxice în apă, mai ales dacă aceasta este expusă unor condiții de depozitare necorespunzătoare, iar din acest motiv termenul de valabilitate este mai degrabă o indicație a duratei în care apa rămâne sigură pentru consum, după care poate deveni un pericol pentru organism.
Specialiştii susţin că apa din sticlele de plastic ar trebui consumată în termen de un an sau doi, deoarece după această perioadă plasticul începe să se deterioreze. Pe de altă parte, sticlele de sticlă sunt mai sigure, iar apa poate fi consumată chiar și după trei ani, dacă este depozitată corect.
Chiar dacă apa în sine nu expiră, sticla de plastic poate deveni un pericol pentru sănătatea ta. Dacă recipientele sunt expuse la temperaturi ridicate, cum ar fi lumina directă a soarelui, pot elibera substanțe chimice precum antimoniu, care poate afecta stomacul și intestinele, şi ftalaţi, care pot deregla sistemul endocrin. Semnele că apa nu mai este sigură pentru consum sunt un gust amar al acesteia sau un gust asemănător cu medicamentele. De asemenea, mirosul este neplăcut, iar apa capătă un aspect tulbure. Astfel, cel mai indicat ar fi să ținem apa îmbuteliată la temperatura camerei, într-un loc întunecat și răcoros, pentru a fi în siguranță.