Ce test trebuie să faci înainte de a lua anticoncepţionale. E OBLIGATORIU pentru toate femeile

Descoperită în 1960, pilula contraceptivă a revoluționat viața sexuală prin combinațiile de hormoni care împidică apariția unei sarcini. Medicina a evoluat și anticoncepționalele odată cu ea: dozele tot mai mici de hormoni din compoziție au făcut ca pilulele cu progesteron și estrogen să fie din ce în ce mai sigure pentru sănătate. Însă regulile administrării lor se mențin: trebuie recomandate de ginecolog, după un control riguros.
Iulian Tudor
03 dec. 2015, 09:57
Ce test trebuie să faci înainte de a lua anticoncepţionale. E OBLIGATORIU pentru toate femeile

Potrivit medicilor, persoanele de peste 35 de ani, care fumează și au în familie un risc de tromboză trebuie să se ferească de aceste pilule. Acum, specialiștii geneticieni vorbesc despre un test care ar trebui făcut de TOATE femeile înainte de a recurge la anticoncepționale. „Toate femeile ar trebui să se testeze pentru trombofilie, mai ales dacă în familia lor există istoric de tromboze venoase, trombembolism pulmonar, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic acut. În urma acestor teste genetice, ele află daca au moștenit mutații la nivelul factorilor implicați în coagularea sângelui și astfel care este riscul de a dezvolta accidente trombotice” , spune medicul Cristina Ailenei, specialist în cadrul Genetic Center.

Contraceptivele orale favorizează apariția cheagurilor de sânge, adică au efect pro-trombotic – de aici îngrijorarea experților în medicină genetică. „Imaginați-vă sistemul circulator ca o balanță care trebuie menținută în echilibru. Un taler al balanței este reprezentat de riscul de hemoragie și celălalt taler de riscul de coagulare a sângelui. Contraceptivele înclină balanța în favoarea trombozei, adică a coagulării. Acest echilibru între hemoragie și tromboză este menținut de o serie de factori: proteine, enzime, vitamine, etc., molecule care sunt sintetizate de gene. Dacă aceste gene au suferit mutații și nu își mai pot îndeplini funcțiile, apar probleme”, explică geneticianul Cristina Ailenei.

Citeşte şi: Efectele anticoncepţionalelor despre care ginecologul nu prea vorbeşte

În cazul depistării unui risc de tromboză, femeile trebuie să se orienteze spre alte metode contraceptive. Dacă iau pilule în continuare, riscă decesul. De altfel, am tot auzit în ultimii ani povești dramatice cauzate de administrarea fără teste clare.
Așadar, depistarea mutațiilor genetice pentru tromboză poate salva viața multor femei. Chiar dacă moștenirea genetică nu poate fi ștearsă din organism, aceste persoane își pot menține starea de sănătate evitând, alături de pilulele contraceptive, fumatul, excesul ponderal, colesterolul crescut și sedentarismul.

Concluzia geneticienilor în privința contraceptivelor? „Decizia administrării anticoncepționalelor trebuie bine cântărită – inclusiv în cazurile în care aceste pilule se dau în scop terapeutic pentru ovare polichistice sau endometrioză – și trebuie luată în funcție de rezultatele testelor genetice pentru trombofilie”, conchide dr. Cristina Ailenei.

La ora actuală, administrarea de anticoncepționale poate regla ciclul menstrual, poate scădea riscul de cancer, de chist ovarian, și poate ameliora aspectul tenului.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai