Fericirea artificiala
Multi oameni devin dependenti de substantele chimice – alcool, cocaina, amfetamine, heroina si nicotina. De ce o fac si de ce nu sunt fericiti? Pentru ca in creier exista o varietate de sisteme chimice ce le regleaza activitatile electrice in mers si in somn si drogurile stimuleaza artificial aceste sisteme, insa emotiile nu sunt cele de bucurie.
Spre exemplu, un compus chimic numit „dopamina” este imprastiat in creier de celule specializate in momentul in care o persoana obtine orice fel de recompensa, precum satisfacerea foamei si setei, castigarea unui premiu, ori trecerea unui examen. Dopamina este cunoscuta si sub numele de „hormonul recompensa”. De asemenea, actiunile sale chimice sunt produse si de compusi precum de amfetamina si cocaina. Ele ofera sentimentul de optimism, putere, cunostiinta si un nivel ridicat de energie.
Acelasi compus chimic legat de dependenta de droguri poate, in acelasi timp, contribui la obezitate, au descoperit oamenii de stiinta.
Nu este surprinzator ca oamenii care nu se bucura de succes in viata, care traiesc in saracie si fara speranta isi cheltuie banii de mancare pe achizitionarea substantelor care produc beatitudine. Insa aceea nu este fericirea si chiar si oamenii cu rezultate importante in mediile academice sau cei care se bucura de succese in afaceri si cei care simt euforia nu confunda acel sentiment cu fericirea.