Desi poate parea ceva absolut inofensiv, pericolele pot fi ascunse chiar si in straturile abia depuse de zapada, mai ales in marile orase, unde nivelul de poluare e unul destul de ridicat.
Totodata, oamenii de stiinta de la Universitatea „Sapientia”, din Miercurea Ciuc, au vrut sa observe mai atent care sunt de fapt pericolele pe care le pot intampina persoanele care mananca zapada.
Chit ca de multe ori copiii sunt cei care se bucura foarte mult de zapada proaspat asternuta, si adultii se lasa cuceriti de aceasta si aleg sa o guste. Totusi, cercetatorii romani sunt sceptici cu privire la aceasta activitate de iarna.
Concluzia acestora a fost ca zapada care e mai veche de jumatate de zi nu e tocmai buna de mancat. Cel care a condus studiul, pe nume Istvan Mathe, a subliniat faptul ca exista riscuri ascunse in zapada mai veche de doua zile.
„Zapada proaspata are foarte putine bacterii, insa dupa doua zile numarul bacteriilor prezente este inzecit”, a povestit cercetatorul Istvan Mathe. Din cate se pare, bacteriile se inmultesc din cauza impuritatilor prezente mereu in aer.
Experimentul nu tocmai obsinuit a fost realizat de catre cercetatorii din Miercurea Ciuc, in lunile ianuarie si februarie. Acestia au colectat zapada dintr-un parc, dar si dintr-o intersectie din oras.
Dupa ce zapada a fost pusa in containere sterile, oamenii de stiinta au testat-o pentru a vedea cum se dezvolta atat bacteriile, cat si mucegaiul pe stratul de gheata. Mai mult, experimentul a fost realizat la temperaturi foarte scazute, cuprinse intre -1,1 si -17,4 grade Celsius, potrivit digi24.
In doar o zi de cand au inceput respectivul experiment, cercetatorii au observat ca pe mostrele lor de zapada existau aproximativ cinci bacterii pe fiecare milimetru de zapada.