Anul 2020, caracterizat în cea mai mare parte de pandemie, a fost, fără îndoială, un an în care s-au produs multe „descoperiri”. Prin urmare, nu este surprinzător că noul deceniu nu a adus doar transformări în domeniul relațiilor, ci și modificări în modul de alegere a unui partener.
„Nu poți să închizi pe cineva în casă timp de doi ani și să te aștepți să iasă la fel”, susține antropologul Dr. Helen Fisher. Ceea ce căutăm la partenerul ideal s-a schimbat în ultimii trei ani.
Conform lui Fisher, citată de site-ul Your Tango, maturitatea emoțională a devenit un element tot mai important în ultimii ani atunci când oamenii își aleg partenerii.
Specialista realizează în fiecare an studii pentru a investiga calitățile căutate într-un partener, iar cele mai frecvente răspunsuri includ:
„După pandemie”, spune Fisher, „această listă este completată de persoanele care sunt mature emoțional”.
În multe feluri, „băiat rău” și „potențial partener carismatic” pot însemna același lucru.
„(Băieții răi) sunt carismatici. Probabil că au un nivel ridicat de dopamină și testosteron. Femeile merg pe bărbați cu un nivel ridicat de testosteron. El poate fi genul de tip care câștigă mai mulți bani și poate avea mai multe resurse. Există unele motive pentru care femeile sunt atrase de băieții răi”, a mai spus Fisher.
Acum, însă, multe femei caută la un partener și stabilitate emoțională.
Potrivit cercetării „Singles In America” din 2022, 87% din cei care nu au o relație au afirmat că sunt de părere că este crucial ca atât ei, cât și potențialul partener să acorde o atenție deosebită sănătății mintale, iar două treimi dintre aceștia au manifestat deschidere în ceea ce privește posibilitatea de a urma terapie.
„Acum, mai mult ca oricând, cei singuri vor să iasă la întâlnire cu persoane cu care să se potrivească”, spun cei care au realizat studiul.
Sentimentele de iubire la prima vedere și angajamentul bazat pe atractia initiala nu mai sunt la fel de des întâlnite. În prezent, oamenii caută, în special, un partener stabil din punct de vedere emoțional.
Conform studiului „Singles In America” din 2022, 49% dintre cei care nu au o relație s-au îndrăgostit de cineva de care nu au fost inițial atrași (în creștere față de 38% în ultimul deceniu).
Viitorul va dezvălui dacă această tendință va continua, inclusiv dacă femeile singure vor continua să pună accent pe maturitatea emoțională în căutarea lor pentru parteneri.