Ce tip de măşti să purtăm pentru a fi protejaţi în mod corespunzător. Alexandru Rafila: „Masca nu trebuie purtată pe stradă”

Purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie după 15 mai, dată la care românii vor avea din nou dreptul să se deplaseze în spaţii publice fără restricţii. Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat, la Antena 3, ce tip de măşti ne protejează în mod corespunzător şi în ce locuri se impune purtarea măştilor.
Romania TV
22 apr. 2020, 15:20
Ce tip de măşti să purtăm pentru a fi protejaţi în mod corespunzător. Alexandru Rafila:

Măştile de unică folosinţă, cele mai eficiente

Profesorul Rafila spune că aceste măşti trebuie purtate atât de persoanele care se confruntă cu afecţiuni respiratorii, cât şi de persoanele aparent sănătoase. În timp ce prima categorie de persoane va trebui să poarte masca permanent, atât în spaţii deschise, cât şi în spaţii închise, pentru cea de-a doua categorie de persoane există obligativitatea purtării măştii doar în spaţii închise.

Aţi auzit recomandarea din partea OMS care are două elemente. Primul este legat de obligativitatea utilizării măştii pentru toate persoanele care au infecţii respiratorii, indiferent dacă discutăm de spaţii închise sau deschise. Cel de-al doilea este legat de utilizarea măştii de către persoane aparent sănătoase şi care se deplasează în spaţii închise sau în mijloace de transport în comun. Sigur că o mască, dacă este folosită reduce riscurile de îmbolnăvire”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, la Antena 3. 

Citeşte şi Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă: „Simpla agăţare a măştii pe faţă nu e o barieră eficientă”

Președintele Societății Române de Microbiologie precizează că cele mai eficiente sunt măştile de unică folosinţă, cu trei pliuri, care trebuie purtate doar câteva ore: „Cel mai bine este să folosim măștile de unică folosință cu trei pliuri – aşa-numitele măşti chirurgicale – care sunt filtrante, reţin acele microparticule care sunt vehiculul virusului. Această mască se poartă câteva ore, până devine umedă. Depinde mult de sezon, de intensitatea activităţii fizice pe care o faci, ca să se umezească mai repede sau mai târziu. Masca trebuie schimbată cel puţin o dată pe zi. Va fi nevoie de cel puţin două măşti pe zi, când persoana se deplasează cu mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă„. 

Cum ar trebui să arate măştile refolosibile pentru a fi eficiente

Profesorul Rafila spune că, în cazul în care optăm pentru măşti refolosibile, acestea trebuie să fie confecţionate în aşa fel încât să fie cât mai aproape de faţă şi să aibă cât mai multe straturi. 

O astfel de mască ar trebui să fie confecţionată în așa fel încât să fie cât mai apropiată de conturul feței, să nu fie o improvizaţie, ci o mască adevărată. Improvizaţiile nu sunt bune, probabil ați auzit la un moment dat: să pui batiste, fulare, orice să îți acoperi gura. Nu este chiar așa. Masca trebuie să acopere integral gura şi nasul. Măştile chirurgicale au şi o mică întăritură metalică ce se mulează în jurul nasului şi le face mai etanşe. Măştile refolosibile, probabil, nu vor avea aşa ceva, dar sunt convins că există posibilitatea confecţionării unor măşti care să fie apropiate ca formă de conturul feței. Aceste măşti ar trebui să aibă două sau trei straturi pentru că o mască, cu cât are mai multe straturi, cu atât este mai eficientă, iar materialul trebuie să fie suficient de dens, să se poată spăla – de exemplu bumbac – şi să îţi permită să respiri cu uşurinţă„, a adăugat Alexandru Rafila.

Citeşte şi Filtrele de cafea sau prosoapele de bucătărie ar putea fi transformate în măşti de protecţie. Un profesor le-a demonstrat eficacitatea

Măştile de protecţie nu trebuie folosite pe stradă

Medicul Alexandru Rafila precizează că nu este necesar ca masca să fie utilizată pe stradă, ci doar în spaţii închise. 

Pe stradă nu trebuie purtate, ci doar în spaţii închise, dacă mergem la magazine, la locul de muncă unde interacţionam şi cu alte persoane. Dacă lucrăm singuri în birou, nu este nevoie să purtăm masca, nici în autovehiculul propriu nu este necesar sau dacă mergem cu bicicleta. Trebuie să purtăm masca în mijloacele de transport în comun şi în alte încăperi unde există mai multe persoane„, adaugă specialistul.

Mănuşi de protecţie vs spălatul pe mâini

Despre necesitatea purtării mănuşilor de protecţie, medicul afirmă că acestea sunt mai puţin eficiente decât spălatul pe mâini.

Sincer, eu le utilizez mai puţin. Prefer să mă spăl pe mâini mai des, decât să folosesc o pereche de mănuși pe care o ţin un timp îndelungat şi care ar putea vehicula diverse microorganisme. Spălatul pe mâini, cu apă şi săpun, este mult mai eficient decât folosirea mănuşilor. Dacă mergem într-un mijloc de transport, nu este nevoie să purtăm mănuşi. Este important să ne spălăm pe mâini după ce coborâm„, a mai spus Alexandru Rafila.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Nu mai are nicio șansă. Suferă cumplit
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
Românii care vor ieși la pensie cu 5 ani înainte de termen! Așa prevede Noua Lege a Pensiilor!
Adevarul
O plimbare cu telecabina într-o stațiune de top din Italia, de trei ori mai ieftină față de Sinaia: „E japcă la prețuri”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Emisiune scoasă din grilă de la Antena 1. Mulți au rămas fără loc de muncă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Anunțul momentului despre Victor Rebengiuc. Ce se întâmplă cu marele actor al României
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
PENSIONARII NEMULȚUMIȚI de RECALCULARE, vizați DIRECT! URGENT trebuie să facă asta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...