Ce tip de test trebuie să faci pentru a afla dacă ai anticorpi COVID. Dr. Daniela Stratomir a explicat ce tip de test trebui să faci pentru a afla dacă ai sau nu anticorpi covid. Este important de precizat faptul că aceste teste nu se folosesc în scop diagnostic, în timpul infecţiei acute, respectiv atunci când o persoană prezintă simptome specifice de boală.
Testul calitativ IgG anti-N (nucleocapsida) este recomandat celor care nu ştiu să fi fost infectaţi cu COVID, însă se gândesc că este posibil să fi luat virusul şi să fi fost asimptomatici. Acest tip de test confirmă sau infirmă prezenţa anticorpilor, fără să precizeze concentraţia acestora. Proteina N este considerat cel mai abundent, imunogen şi bine conservat component viral, anticorpii îndreptaţi împotriva ei fiind un martor serologic important în evidenţierea răspunsului imun antiviral.
Testul IgG anti-Spike este recomandat celor care au trecut prin boală, indiferent că au avut o formă uşoară, medie sau severă. Acest test măsoară cantitativ concentraţia de anticorpi IgG şi poate fi făcut şi după vaccinare, fie că ai certitudinea unei infecţii anterioare sau nu.
Ţine cont, însă, că absenţa anticorpilor nu elimină cu certitudine o posibilă infecţie anterioară cu SARS-CoV-2. Datele anamnestice, clinice, epidemiologice şi detecţia ARN prin RT-PCR sunt elemente care trebuie să stea obligatoriu la baza judecăţii medicale.
Actualele vaccinuri disponibile în România sensibilizează celulele imune şi induc producţia de anticorpi anti-S, care împidedică pătrunderea şi multiplicarea virusului în organism. Totuşi, trebuie să iei în calcul că, dacă nu ai intrat în contact cu virusul anterior vaccinării, este posibil ca titrul de anticorpi să devină semnificativ abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.
“Este de aşteptat ca după prima doză de vaccin, răspunsul imun să nu fie foarte intens în cazul persoanelor care nu au mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2. Însă, rapelul vine să întărească memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată şi suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecţie virală”, explică Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.
Medicul a explicat cum funcţionează testele pentru anticorpi
“Testele de neutralizare pun în evidenţă capacitatea funcţională a anticorpilor de a neutraliza virusul in vitro, presupunând că acelaşi efect se produce şi in vivo. Aceste teste presupun incubarea serului de cercetat (în care au fost puşi în evidenţă anticorpi prin teste “de legare”, dar pentru care se studiază dacă au şi capacitate neutralizantă) cu produse patologice ce conţin fie virusul viu, fie culturi virale ale virusului de cercetat sau cu virusuri recombinante ce conţin structuri antigenice cheie din virusul de interes. După o perioadă de incubare în care anticorpii din serul uman interacţionează cu antigenul/antigenele virale, se urmăreşte gradul de inactivare a virusului, ceea ce echivalează cu neutralizarea activităţii virale”, a adăugat medicul de laborator Daniela Stratomir.