Brânza cu mucegai are un aspect și un gust caracteristic. Dacă sunteți alergici la penicilină e de preferat să evitați brânza cu mucegai.
Gorgonzola
E printre cele mai cunoscute și consumate. E un tip brânză italiană, preparată din lapte de capră sau vacă nepasteurizat. Textura variază de la moale și sfărâmicioasă la fermă.
Gorgonzola există încă din Evul Mediu. În secolul al XI-lea a început să fie infuzată cu Penicilina glaucum și astfel a căpătat distincția de brânză albastră. Gorgonzola se obține prin încălzirea mai întâi a laptelui cu bacteriile lactice împreună cu sporii de mucegai, astfel încât acesta să se separe în caș. Acest cheag este apoi injectat în continuare cu mucegai și se creează canale cu tije pentru a încuraja germinarea sporilor de mucegai, ceea ce îi conferă acea venatură verde-albăstruie ideală.
Brânză daneză albastră
Brânza a fost creată la începutul secolului al XX-lea de un producător danez de brânză pe nume Marius Boel. Această brânză a fost creată în încercarea de a imita brânza Roquefort. E o brânză semimoale, cremoasă, din lapte de vacă.
Aroma e mai ușoară față de brânza cu mucegai ușoară. Este vândută în mod obișnuit în felii, triunghiuri sau blocuri. Procesul de acutizare are loc în faza de coagulare, iar Penicillium roqueforti este introdus uniform în canalele adânci. În mod tradițional, brânza este maturată într-o peșteră sau într-un alt mediu întunecat și umed timp de 8 până la 12 săptămâni.
Roquefort
Roquefortul este o brânză franceză din lapte de oaie, cu pastă cu mucegai. Se produce în sudul Franței și în special în comuna Roquefort-sur-Soulzon, al cărei nume îl poartă. Aceasta este produsă din lapte care provină exclusiv de oaie din rasa Lacaune. Laptele este încălzit la 28-34°C, închegat și coagulat, după care coagulul este tăiat, bătut, scurs și pus în forme pentru o a doua scurgere. Formele de brânză sunt sărate și perforate cu ace pentru o bună circulație a aerului, după care sunt maturate. Brânzeturi Roquefort AOP sunt maturate exclusiv în pivnițe specifice pe teritoriul satului Roquefort, denumite „fleurines”.
Brânză albastră Maytag
E produsă la Maytag Dairy Farms, fermă aflată în afara orașului Newton, Iowa. A apărut tot din dorința fondatorului Maytag de a face o brânză asemănătoare cu Roquefort. Procesul începe prin separarea smântânii din lapte, omogenizarea acesteia și adăugarea ei înapoi la laptele original care a fost degresat. Pentru acest proces delicat se folosesc temperaturi precise.
Brânză albastră Stilton
Acest de brânză provine din Marea Britanie. Brânza Stilton e produsă în Leicestershire, Nottinghamshire sau Derbyshire, în Anglia, unde doar șapte fabrici de lactate sunt autorizate să o producă. Această brânză are formă cilindrică și nu e niciodată presată. Trebuie să aibă forma cilindrică clasică. Formele cilindrice au o greutate de aproximativ 5 kg și trebuie să se maturizeze aproximativ 5-6 luni.
Trebuie să aibă venele caracteristice albastre / verzi care se ramifică din centrul brânzei. Aroma puternică și ușor picantă
Pentru a selecta corect brânzeturile, e nevoie să înțelegem că există patru categorii de bază, și anume moale, fermă, măturată sau albastră. Dacă pregătiți un platou simplu e bine să alegeți cel puțin un tip de brânză din fiecare categorie.
Ideea de bază ar fi o pâine baghetă taiată în felii, batoane de pâine sau biscuiți sărați. De asemenea, experții recomandă fructe dulci confiate, miere, paste de muștar picant sau gemuri. Desigur că puteți opta și pentru ardei roșu copt sau salate de legume.
O combinație foarte bună pentru brânză sunt și nucile, fisticul, prosciutto sau salamuri. Puteți alege și fructe de sezon, smochine, cireșe, mere sau pere, struguri.
Alte garnituri: