Ce tramvai puteau avea bucureştenii şi cu ce s-au ales FOTO

RATB construieşte cu Astra Vagoane Călători Arad un tramvai cu licenţă Siemens, dar nu are bani să-l cumpere. Regia pune pe şină, din acest an, tramvaiul Bucur pe care-l face de una singură. E mai ieftin. Dumneavostră puteţi face comparaţia.
Florin Cojocaru
06 feb. 2012, 07:58
Ce tramvai puteau avea bucureştenii şi cu ce s-au ales FOTO

Bucureştenii ar fi putut să călătorească, din acest an, cu un tramvai Siemens însă o vor face cu unul de producţie locală denumit  Bucur. Regia de Transport Bucureşti lucrează de doi ani la realizarea prototipului „Imperio”, un tramvai modern realizat împreună cu Astra Vagoane după un patent Siemens.

Până în primăvara acestui an, modelul 0 de Imperio ar trebui să fie gata, după cum spune Viorel Popescu, directorul RATB. Degeaba, însă, pentru că regia bucureşteană nu are bani să-l cumpere. “Nu avem buget pentru achiziţionarea de tramvaie Imperio. Noi producem deja Bucur în  uzina noastră. Avem cinci tramvaie care sunt pe şină, în scurt timp mai urmează două, iar la sfârşitul anului vom avea 15 care suplimentează parcul de 300 de tramvaie deja existent”, a precizat, pentru RTV.NET, Popescu.  

Potrivit acestuia, nu este obligatoriu ca RATB să cumpere Imperio. Ar putea încerca să-l vândă altor municipalităţi. Până acum, însă, nu a reuşit acest lucru chiar dacă au încercat.

„La sfârşitul anului trecut am participat la o licitaţie la Cluj pe care am pierdut-o în favoarea unor polonezi, iar luna aceasta, la una în Ungaria pe care, de asemenea, am pierdut-o, dar rezultatul este contestat şi de noi şi de către alte firme internaţionale”, mai spune Popescu.

Planul RATB şi al ASTRA Vagoane era de a se construi circa 100 de Imperio în următorii cinci ani, potrivit lui Adrian Criţ, fostul director al Regiei, în prezent director al Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti. Chiar dacă acest tramvai nu este deloc ieftin – 1,7 milioane de euro -, costurile lui se pot amortiza în 13 ani pentru că este eficient energetic, spune Criţ. Spre comparaţie, Bucur costă doar 1 milion de euro. Ultimele modele de tramvaie ale unor concerne renumite precum Bombardier, Alstom ori Skoda au preţuri de porbire de peste 2,2 milioane de euro

Caracteristici tehnice

Tramvaiul Imperio este construit în două variante: cu un burduf şi cu două, este prevăzut cu podea joasă, camere de supraveghere video, aer condiţionat şi controloare electronice de bilete. Boghiurile tramvaiului sunt prevăzute să reziste până la viteze de 200 de km/oră ceea ce-l fac recomandabil şi pentru folosirea drept metrou de suprafaţă. Imperio are o capacitate de 300 de pasageri.

Bucur are, la rândul lui, podea joasă, aer condiţionat şi o capacitate de 300 de locuri.Viteza maximă este de doar 50 de km/h. Potrivit reprezentaţilor uzinei Atelierele Centrale a RATB tramvaiul nu ar avea nevoie de reparaţii timp de 14 ani.  

Astra Vagoane şi RATB vor participa cu Imperio la toate licitaţiile organizate de municipalităţile din România, Valer Vlidar, preşedintele Astra, spune că necesarul de tramavaie al României, pe termen scurt, este de 1500 -2.000. Acestea trebuie să fie unele uşoare şi cu recuperare de energie. Imperio ar putea s[ acopere 15% din acest necesar. Cele două companii româneşti vor merge cu Imperio şi la licitaţiile din Europa, însă sub brand-ul Siemens.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Nicu Ceaușescu. De ce nu-l accepta nomenclatura. Marea problemă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...